Från idé till kortfilm - vi är på filminspelning

Hur överför man egentligen en bild i huvudet till en bildram på film? UNG följde med på en oberoende, småskalig filminspelning för att ta reda på det. Redaktionens egen Niklas Karlsson bjuder på sina bästa tips.

SNART KLARA. Det är den fjärde och sista inspelningsdagen. Efter det väntar redigering och klippning innan filmen är färdig.

SNART KLARA. Det är den fjärde och sista inspelningsdagen. Efter det väntar redigering och klippning innan filmen är färdig.

Foto: Linnea Lundström

Piteå2016-08-18 19:00

På Tagesbron är det tystnad tagning som gäller under hela tisdagen. På en cykel i vardera riktning har man satt fast skyltar: ”Filminspelning pågår”. Vissa bryr sig inte och joggar nyfiket över ändå. Med ett ihoprullat manus under armen dirigerar Niklas Karlsson hela tillställningen - framför kameran står Felix Roos och Hugo Viklund, bakom den Arvid Marklund. Det är den fjärde och sista riktiga inspelningsdagen, men det är filmens första scen som färdigställs.

– Kan du låta lite mer som att det verkligen står i sms:et att du måste gå? säger Niklas till Hugo, och de tar om det igen.

Filmen, ”Det var vi”, är en ungdomsfilm om tonår, vänskap, att växa upp och ifrån.

– Det här är min första film. Jag gillar att se på film och har länge velat göra en egen. Jag var med min kompis Edwin och nämnde att jag inte är så bra på att skriva manus, han ville hjälpa till. Så vi började i januari och blev klara i april. Efter det har jag hållit på med förberedelser, letat skådespelare och fixat utrustning och så, förklarar Niklas.

Till hjälp har han ett gäng kreativa kompisar - allt från filmfotografi till ljudteknik och art direction.

– På många sätt är det det svårare när man är självständig och gör en liten film än när det är en stor produktion med stor budget, säger Elias Hellgren som sköter ljud och musikkomposition, och fortsätter:

– Niklas har ju fått vara både producent, regissör och manusförfattare på samma gång.

Skådespelarna Felix, Hugo och Mollie Aldrin (som inte närvara vid dagens inspelning) hittade han genom att kontakta Regnbågsteaterns teatergrupp.

– Varför inte, tänkte jag, säger Hugo som även fick med sin kompis Felix på tåget.

– Jag går inte teater eller så men det verkade kul och jag var nyfiken också, jag visste inte riktigt vad det handlade om innan. Det roligaste har varit när det går fel, när man får skratta, säger han.

”Det var vi” beräknas vara klar i oktober då en allmän visning kommer anordnas. Den kommer också släppas på internet, närmare info kommer.

Niklas filmskapartips

Skådespelare. Kontakta teategrupper och utbildningar, beroende på önskad ålder till skådespelarna i din film. I Luleå finns en högskoleutbildning, i Piteå finns Regnbågsteaterns teatergrupp eller Teater Vilja, till exempel.

Utrustning. Allt du egentligen behöver är en kamera och ett stativ, det kommer man långt med. Men via Filmpool Nord kan man hyra mer utrustning, kontakta deras barn- och ungdomskonsulent Lars-Eric Larsson som kan hjälpa till. Fråga annars om du kan låna grejer av skolan. Har du råd kan det vara värt att köpa kamera och ljud själv om film är något du vill hålla på med fler gånger.

Ljud. Ljudet är halva filmen. Man kommer undan bättre med okej bild och superbra ljud än tvärtom. Spela helst in det externt med en mick och en ljudinspelare, istället för direkt i kameran.

Batterier. Ha med två extra batterier än du egentligen tror att du behöver på inspelningsplatsen. Blir sjukt tråkigt om något går fel.

Back up. Ha alltid en extra hårddisk ifall att någonting skulle krascha. Annars kommer du förr eller senare få lära dig det den hårda vägen.

Schemalägg. Ibland behöver du jobba under tidspress. Vi spelade in en scen på en pizzeria och hade bara två timmar på oss eftersom de lät oss vara där efter stängning. Då måste man bryta ner scenen för varje vinkel och göra ett effektivt schema för att slippa kasta runt kameran i onödan - att rigga ljud och fokus tar mer tid än man tror.

Skriv om det du vet. Skriv ett manus om sådant du känner till eller själv upplevt. För mig var det att skriva om tonåren i min hemstad. Ta dig inte vatten över huvudet med värsta actionthrillern, det blir mycket svårare att övertyga tittaren då.

Var modig. Du kommer behöva ringa flera samtal till folk du inte känner för att söka pengar och så. Var inte rädd att göra obekväma saker, det måste man ofta göra för att komma dit man vill.

Flera tagningar. Gör minst tre extra tagnignar när du tycker du fått till det. En film är förevigad när den är klar, du vill inte sitta med något halvdant när du ska klippa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om