Från fastlagsbulle till semmelwrap

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg, semmeltårta eller den allra senaste semmelwrapen. Kärt barn har många namn och den traditionella semlan har utvecklats genom åren.

Degen kavlas tunnare, gräddas kortare tid och när fyllningen har lagts dit ska den vikas ihop.

Degen kavlas tunnare, gräddas kortare tid och när fyllningen har lagts dit ska den vikas ihop.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-02-17 04:59

En semla fylld med mandelmassa och grädde med ett lock toppad med florsocker äts vanligtvis som en bakelse. Men det finns även de som föredrar att äta semlan som hetvägg då den serveras i varm mjölk.

Oavsett namn och form är ingredienserna på kaféer vanligtvis traditionella och som enligt tradition ska ätas på fettisdagen. Men nuförtiden går det exempelvis att hitta saffranssemlor kring jul. På samma sätt som semlan har spridits sig under året har även dess utseende ändrats. Det går att bland annat att hitta semmeltårtor och ett av det senaste påfunden är  semmelwrapen som har varit en snackis.

Besvärligare men god

Efter stor efterfrågan började Kvartersbageriet att baka wrapvarianten. De är populära, men besvärligare att göra.

– Jag gör hellre 20 vanliga än en semmelwrap, säger Mattias Lingsberg, ägare Kvartersbageriet.

Han själv föredrar den traditionella semlan men wrapen tycker han är god för att det blir en mindre mängd bröd.

Och semlor säljer som aldrig förr.

– De tar slut alldeles för tidigt på dagen, säger Mattias Lingsberg.

Semla för fler

En så kallad semmeltårta hittar vi på Ekbergs konditori. Den uppkom efter att folk påtalade att de ville ha en semla som räckte till fler.

Semlorna är poppis vid den här tiden.

– Vi säljer slut varje dag. Semlor går åt som smör i solsken nu, säger Linn Nilsson, kafébiträde på Ekbergs konditori.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!