Framtidstro i fokus vid mediedagarna

MEDIA. När SNS anordnar mediesymposium i Piteå sätter man fokus på länet och de satsningar som görs på Musikhögskolan. Bland annat ska kända ansikten som Claes Elfsberg, Svt, och Lena Mellin, Aftonbladet, få se en film om Norrbotten som gjorts av medieeleverna på skolan.

Piteå2006-02-28 00:00
SNS (Studieförbundet näringsliv och samhälle) tar gärna upp aktuella frågor vid de återkommande medlemskonferenserna. Den här gången är det mediefrågor som ska diskuteras och SNS Piteå/Skellefteå har lagt ner mycket arbete för att få konferensen förlagd till Piteå och Musikhögskolan. En skola som numera har en bredare bas, bland annat i form av ett akademiskt mediecentrum.

- Det är en chans att sätta fokus på landsändan i ett mer öst-västligt perspektiv, visa på de stora investeringar som görs i länet och på vad som händer på Musikhögskolan i Piteå. Det är sannolikt okänt för många söderut, säger Erik Hägglöv, ordförande för SNS Piteå/Skellefteå.

Film om länet

Till sin hjälp har Hägglöv en specialbeställd film som producerats av andraårseleverna på medieutbildningen på Musikhögskolan. Johanna Nilsson och Therese Nilsson har fungerat som reportrar i arbetet och rest runt i länet i syfte att ta temperaturen på framtidstron.

- Vi har träffat så väl makthavare som folk på gatan och genomgående är tron på framtiden positiv. Det hänger mycket samman med de investeringar som bland annat LKAB gör i Malmfälten, säger Johanna Nilsson.

200 deltagare

SNS mediesymposium har lockat närmare 200 deltagare, de flesta från länet, men många kända namn i branschen ska säga sitt i olika mediefrågor. Lennart Weibull, professor i masskommunikation, ska diskutera "förtroendet för nyhetsmedier" tillsammans med Claes Elfsberg, tittarombudsman på SVT, Lena Mellin, chef för samhällsredaktionen på Aftonbladet, och Staffan Sonning, chef för Ekot på Sveriges Radio.

Vem styr medierna

Karl-Erik Gustafsson, professor i massmedieekonomi, utgår från frågeställningen "Kan ägare och finansiärer styra innehållet i medier?" och får då sällskap av bland andra Kerstin Brunnberg, programdirektör på Sveriges Radio.

Under rubriken "samspelet mellan medier och näringsliv" avslöjas hur en ekonominyhet bildas och når medierna och som avslutning tas det regionala perspektivet upp i programpunkten "mediebevakning utanför storstäderna".

Under konferensdagarna jobbar medieeleverna med dokumentation och intervjuer, något som för övrigt SVT24 också gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om