Nu sker en generationsväxling, där den nya datatekniken helt har förvandlat förarmiljön i det nya loket, som går under namnet Eurosprinter.
- De gamla loken känns som museiföremål när man kört Eurosprintern, säger Max Lundahl, Åsele.
Han får medhåll av Lars Segerstedt, Piteå, som håller på att köra in sig på modellen och lära sig alla nya tekniska finesser.
Tryckkabin
Den moderna förarmiljön, som förutom tryckkabin och luftkonditionering, har antispinsystem, autopilot, videokameror i stället för backspeglar samt en motor som utvecklar 8 700 hästkrafter. Dragkraften i det nya loket är nästan dubbelt så stor som hos föregångarna.Tryckkabinen förbättrar miljön i förarhytten - speciellt när tåget i hög fart går in i en tunnel, då ett högt lufttryck bildas runt tåget.
Producerar ström
När tåget med sin stora rörelseenergi kör i nedförsbacke, krävs stor bromsverkan. Eurosprinterloket kan ta till vara på den kraften genom att omvänt producera ström, som ett annat lok i uppförsbacke på samma linje kan dra nytta av.Peter Grahn, lokansvarig på företaget Hektorrail som äger Eurosprintern, är mycket nöjd med loket som Siemens har tagit fram.
- Där vi tidigare har fått använda oss av två lok för att orka lasten, klarar vi oss lätt med endast detta starka lok, säger Grahn.
Klarar hela Europa
Eurosprinterloket är som namnet anger framställt för att klara transporter i hela Europa.Strömtyperna varierar i de olika europeiska länderna, vilket inte är något problem för detta lok som klarar fyra olika sorters ström.
I dagsläget drar tåget vagnar med pappersrullar från Smurfit Kappa mellan Piteå och Hallsberg, där papperet lastas om för vidare transport ut i Europa.
- Vi skulle med detta lok kunna köra hela vägen utan omlastning eftersom det är så flexibelt. Eurosprintern är ett tåg med goda framtidsutsikter, avslutar Peter Grahn.