- Lofoten är en unik region med många turistbesök. Det rena och vackra kan också sättas som prägel på maten. Det har varit väldigt lyckosamt, säger
Aileen Skogeng, som representerar Lofotenlamm vid onsdagens seminarium, Barents Agro Forum, i Luleå.
Skogeng är övertygad om att en liknande kvalitetsstämpel är användbar när livsmedelsprodukter från Norrbotten kommer på tal. Det naturliga ursprunget blir en möjlighet i sig. Något som Helena Zimmer från Hushållningssällskapet i Norrbotten håller med om. Frågan är bara vilket begrepp som ska användas för att framhäva ursprunget.
- Vi verkar ju inom Barentssamarbetet, men det är kanske "arktisk kvalitet" som är mest gångbart.
Forskning och utveckling
Onsdagens seminarium är en del av ett snart treårigt samarbete mellan forskare och rådgivare från de nordliga delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland inom områden som jordbruk, djurhållning och trädgårdsodling. Syftet med Barent Agro Forum är att lättare kunna identifiera utvecklingsområden och därigenom utveckla befintliga (och definiera nya) forskningsområden i samverkan med och utifrån brukares, konsumenters och livsmedelsproducenters behov.Har då samarbetet lett till att man kunnat identifiera utvecklingsområden?
- Ja, exempelvis inom bioenergi. Ett annat sätt är att bättre nyttja kvalitetsbegreppet för produkter från vårt arktiska klimat, att kunna visa att näringsinnehållet är högre samtidigt som skadedjur och sjukdomar är färre. Ett annat är att från växter ta fram extrakt till naturmedicin och kosmetika. Det sistnämnda har Finland varit väldigt bra på, säger Helena Zimmer.
Det kan Kirsi Jokela från Rovaniemi berätta mer om.
- Vi har forskat i tio år och nu börjar det ge resultat. Vi har länge nyttjat bär och växter för likörtillverkning, men nu ser vi nya marknader inom naturmedicin och kosmetika växa fram.
Måste passa klimatet
Elena Akhulova är chef för Polar research station i Apatity på Kolahalvön. Stationen har varit igång sedan 1923 och här finns en alldeles unik genbank. Cirka 3 000 potatissorter, 500 bärsorter och 400 grönsakssorter.- Vi jobbar med att få fram de sorter som bäst klarar vårt relativt hårda klimat. Sorter med extra mycket vitaminer och antioxidanter. Det i sig är speciella egenskaper som i slutänden borde gynna produktionen. Vi har tagit fram ett hundratal sorter som vi tror särskilt bra passar för odling här i norr, säger Elena Akhulova, som i sammanhanget är mycket glad över samarbetet med Försöksgården i Öjebyn.
Det torde alltså finnas goda förutsättningar för att kött/
växt/bärprodukter med arktisk kvalitet ska hitta nya och större marknader framgent. De goda utsikterna blir inte mindre om man ska tro Herbert Nyman, ordförande för Norrmejerier.
- Det förändrade klimatet påverkar inte minst södra Europa och bristen på vatten gör det troligt att mycket av livsmedelsproduktionen kommer att flytta norrut.