Elbilen spås nämligen att på sikt ta över marknaden. I takt med att världens oljeresurser minskar måste nya fordonsalternativ fram – och de finns redan. Trots att biltillverkarna stretat emot en del, finns nu flera både laddhybrider och elbilar på marknaden.
Några av dem visades på elbilsdagen.
Flera lokala företag fanns på plats med just sina modeller och det var fritt fram att provköra och prata framtid. Men dagen bjöd på föreläsningar och debatt också.
Robert Granström leder ett treårigt EU-finansierat elbilsprojekt, "Lika bra med celler-i", som syftar till att sprida kunskap om elbilens förnämliga egenskaper – inte minst i kyla.
– Det är en vanlig missuppfattning att elbilarna inte fungerar i kyla, konstaterade Granström när han berättade om projektet för ett antal intresserade.
Det faktum att introduktionen av elbilar och laddhybrider går trögt på den svenska marknaden, inte minst i norra Sverige, födde projektidén.
Granström kan bland annat berätta att han, som nu kört cirka 8 500 mil med en elbil, ofta får skjutsa hustrun då hon inte får igång sin dieselbil. Trots motorvärmare.
– Elbilen är lättstartad och har en räckvidd på 92 kilometer i 34 graders kyla, sa han. Sen behöver den bara ladda i två timmar så är det full fart igen.
Bernt Essebo från Pite Energi, som ordnade elbilsdagen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, passade också på att berätta om solenergi.
Elbilarna kördes sedan i konvoj genom stan och kvällen avslutades därefter med en paneldebatt på Furunäset.