Projektet som syftar till att forska fram jetbränsle baserat på biobränsle har en budget på fem miljoner kronor. Av det står Energimyndigheten för cirka 2,5 miljoner kronor.
– Vi har inlett arbetet under november. Det pågår till och med december 2019, säger Fredrik Granberg, projektledare och forskare inom energiteknik vid Luleå tekniska universitet, LTU.
Han är också vd och platschef för LTU Green fuels som äger den kallställda anläggningen invid Smurfit Kappa.
– Studien sker i tre steg. Det första är att utreda den produktionsteknik som redan finns där vi ska använda svartluten från Smurfit Kappa. Det andra går ut på att hitta distributionsvägar för bränslet, samt certifieringar så att bränslet kan användas av flyget, säger projektledaren.
Det tredje steget handlar om att se över affärsmöjligheterna för det biobaserade flygbränslet.
– Resultatet av studien ska klargöra förutsättningarna för en demonstration av hela värdekedjan från skogsbaserat råmaterial till flygjetbränsle, säger Granberg.
Målet är att komma fram till en faktisk användning av biobränsle till det kommersiella flyget.
– Vi vill visa att detta fungerar i praktiken, säger han.
I studien ingår aktörer som flygbolagen SAS och BRA, samt Smurfit Kappa och Sveaskog.
Han förklarar att den kallställda anläggning som tidigare producerat BioDME bränsle (byggt på förgasning av svartlut) kan komma till nytta igen.
– Två tredjedelar av anläggningen kan redan i dag användas i försöken att ta fram jetbränsle. Det vi behöver göra är att bygga till en del, säger Fredrik Granberg.
Han hoppas att anläggningen i Piteå ska kunna producera jetbränslet senast om tre år. Efter det kan flygbolag testa det skogsbaserade drivmedlet. På sikt hoppas Granberg att det byggs en fullskalig anläggning för produktion av biobaserat flygbränsle.
SAS är klart intresserade av att använda biobaserat bränsle i sina flygplan. Det skandinaviskt ägda bolaget köper in 1,38 miljoner ton jetbränsle per år.
– Vi köper redan upp allt biobaserat bränsle vi kan komma över, säger Freja Annamatz, presschef vid SAS i Stockholm.
Hon förklarar att biobränslet blandas in i de cisterner för flygbränsle som är placerade på Arlanda.
– I somras gjorde vi en avsiktsförklaring med Preem om ett samarbete kring en ny anläggning som ska kunna förse SAS med biobränsle, säger Annamatz.
Hon säger också att år 2030 ska 20 procent av SAS inrikestrafik inom Skandinavien flygas med avancerade biobränslen.