PT har tidigare rapporterat att det går bra för Piteås åkerier, en trend som också gäller hela Sverige. På Strömbackaskolans fordonsprogram utbildas framtidens mekaniker och chaufförer. På transportprogrammet berättar lärarna om en attraktiv utbildning med individanpassat lärande, goda resultat och hög anställningsfrekvens på utgående elever.
– De som vill får jobb. Många har flera alternativ att välja mellan, säger läraren Niklas Sandström.
Programmet samarbetar med 35 lokala företag i Piteå, Älvsbyn och Luleå.
– De vänder sig till oss för att de vet att det kommer kvalitet härifrån, säger Liza Qvarnlöf, lärare.
– Företagen är jätteduktiga på att pussla och ta emot elever. Utan dem skulle det här inte gå, fortsätter hon.
Lärarna berättar att de flesta studenter stannar kvar i kommunen, vilket gynnar lokalt företagande och den lokala arbetsmarknaden, något rektor Annika Niklasson tycker är en viktig aspekt av utbildningen.
– De yrkesbaserade programmen hjälper hela bygden. När 50-talsgenerationen går i pension, då finns framtidens arbetskraft på Strömbacka, säger hon.
Både lärarna och rektor Annika Niklasson ser en trend där fler tjejer söker till fordonsprogrammet. I transportprogrammets årskurs 2 går just nu sju tjejer. Detsamma gällde den årskurs som tog studenten i våras. Detta jämförs med historiska siffror som brukade vara en till två tjejer per år.
– Det är helt klart en trend, säger Liza Qvarnlöf.
Emma Bengtsson och Emma Jonsson går andra året på fordonsprogrammet, och har nu valt inriktning transport. När PT besöker dem är det tredje dagen någonsin som de kör lastbil. Båda berättar att de trivs på programmet.
– Jag tycker det är jätteroligt. Främst körningen är väldigt kul, säger Emma Bengtsson.
Båda vill bli yrkeschaufförer, och främst är det lastbilskörning som lockar. – Jag tycker det är roligare att sitta i en lastbil än i en truck, säger Emma Jonsson.
– Helst vill jag jobba med flis- och fordonstransport, säger Emma Bengtsson, som redan har siktet inställt på en arbetsgivare.
– Jag vill jobba på Öhmans!
Anledningen till att fler tjejer väljer att söka sig till fordons- och transport tror de ligger i ett öppnare samhällsklimat.
– Jag tror att många tjejer vågar söka nu. Det är inte lika tabubelagt längre. Det är ett mansdominerat yrke, och jag tror det har funnits en syn där män kör traktor och kvinnor jobbar med barn, säger Emma Bengtsson.
För henne själv var det vänner som ledde vägen och inspirerade henne att söka.
– Mina äldre kompisar har tidigare sökt, och då blev det lättare för mig att söka, säger hon.