Äldreomsorgen står inför nödvändiga förändringar de närmaste åren. Prognosen över åldersutvecklingen visar att under perioden 2010 till 2020 beräknas åldersgruppen 65 år och äldre att växa med 2 182 personer samtidigt som kommunen får fler medborgare i åldrarna över 80 år. Den gruppen växer med 506 personer.
Kostnaderna för särskilda boenden har stadigt gått uppåt.
Piteå har, jämfört med riket, fler antal platser.
- Det är det som kallas "Pitemodellen". Man ska inte behöva köa för att få plats, säger Agneta Eriksson, ordförande i socialnämnden.
Hon är en av dem i arbetsgruppen som tagit fram ett helt nytt förslag för hur framtidens äldreomsorg kan se ut.
En arbetsgrupp bestående av sex personer är helt överens om förslaget som än inte presenterats för respektive partigrupp.
Stanna hemma
Tanken är att hemmet ska få större betydelse som vård- och omsorgsarena.
- Allt färre vill på institution, de flesta vill bo så länge som möjligt i hemmet.
Sedan vill arbetsgruppen renodla vård och demensboenden så att inte dementa hamnar bland de som är somatiskt sjuka och tvärtom.
Det kräver en ny boendestrategi.
I dag finns 550 boendeplatser och 99 demensplatser.
- Vi vill göra en omfördelning och renodla vårdplatserna så att det blir 211 vård- och omsorgsplatser och 270 demensplatser. Resten kan få stanna hemma om de vill.
Vill man inte det kommer 80 nya platser på trygghetsboende att skapas genom att konvertera en del institutionsplatser, exempelvis på Öjagården.
Trygghetsboende
Vidare ska hemtjänsten stärkas för att ge utrymme för dem som behöver hjälp i hemmet. Antalet korttidsplatser utökas som komplement till dem som vårdas i hemmet. Anhörigstödet ska stärkas och fler träffpunkter ordnas.
I dag finns 34 platser på trygghetsboende, dessa utökas med ytterligare 80 platser.
- Platserna är väldigt eftertraktade. Vid ett trygghetsboende har man sin egen lägenhet och klarar sig själv. Träffpunkten finns i samma hus.
Behöver man stöd och hjälp kopplas hemtjänsten in.
Ytterligare en nyhet är ett nytt äldrecenter som är tänkt att ligga i kvarteret Trädgården på Backen. Går allt i lås och kommunfullmäktige är positivt så börjar det byggas nästa år.
- Pengar som vi avsatt till nytt vård- och omsorgsboende går till detta istället, säger Peter Roslund, kommunalråd.
Nya korttidsplatser
I äldrecentret blir det 35 korttidsplatser för att möjliggöra avlösning för anhöriga. Här ska det också finnas anhörigstöd och demensteam.En speciell enhet för människor i behov av särskilt stöd, exempelvis aggressiva dementa, inrättas. Även dagverksamhet
för dementa inrättas.
- Kostnaderna för nyheterna är inom budget, vi frigör pengar genom att minska institutionsplatserna.
För personalen inom äldreomsorgen medför det förändringar. Ingen ska sägas upp men arbetsuppgifterna kan förändras och även var man arbetar.
- Vi jobbar för medborgarens bästa och i framtiden ska ingen behöva flytta mot sin vilja och det blir en större valfrihet för de äldre. De kan erbjudas ett boende som passar just dem. säger Agneta Eriksson.