I augusti är läraren Kurt Setterqvist tillbaka på Solanderskolan på heltid. Hans tjänst på Våga vilja kommer att dras in från och med höstterminen 2018. I ett Facebookinlägg beklagar sig läraren över beslutet.
– För min del är det ingen fara men utan lärare kan inte verksamheten drivas på det sätt den tidigare gjort. Förstås hade jag hoppats bli ersatt den dag jag valde att sluta och inte att det skulle ske på det här sättet.
Kurt Setterqvist har varit lärare på Våga Vilja sedan vårterminen 2004. Han hoppas att socialtjänsten hittar ett bra sätt att tillvara på den kompetens som finns i arbetsgruppen.
– Ute i verkligheten finns ständigt massor av ungdomar som behöver hjälp för att få ordning på sina liv. Risken är annars uppenbar att Piteå kommuns redan höga kostnader för placeringar skjuter i höjden ännu mer.
Anledningen till att skolan drar sig ur samarbetet med socialtjänsten är att skolformen inte har stöttning i skollagen.
– Vi måste hålla oss till den beslutande gång som skollagen medger och det här har varit lite av ett sidospår. Ett bra sidospår som har fungerat väldigt bra för eleverna, men vi försöker städa upp så vi håller oss till de former som vi ska hålla oss till, säger Malin Westling, skolchef i Piteå kommun.
Till hösten ska ungdomarna tillbaka till sina hemskolor.
– Man kanske ändå behöver göra någon anpassad studiegång eller liknande för de berörda eleverna. Men det är något man får besluta från fall till fall utifrån de behov eleven har.
Skolchefen hoppas på mer tydlighet i organisationen.
– Bollen har legat hos soc att avgöra vilka elever som går Våga vilja, och så fungerar inte skollagen. Där är det rektor som beslutar och mandatet ligger hos skolan, och det är det vi försöker tydliggöra, säger Malin Westling.
Ni såg ingen annan lösning?
– Nej, vi känner att Våga vilja som organisationsform har gjort sitt och att vi behöver titta på andra sätt att stötta och hjälpa elever som behöver extra stöd av någon form.
Hon tror på fortsatta samarbeten med socialförvaltningen.
– Tillsammans når vi längre. Men Våga vilja som koncept är inte den väg som vi vill jobba vidare med.
Det rör sig inte om någon besparing.
Kan det till och med bli en kostnad att möta behoven i skolorna?
– Det kan bli en kostnad, och framför allt blir det en kostnad för samhället i stort om vi inte lyckas nå elever som har det tufft. I slutändan kan det mycket väl bli en extra kostnad, men det gäller all vår verksamhet.