Framtiden oviss för försöksgården

Försöksgården i Öjebyn går på sparlåga.Pengar saknas och ansvarige försöksledare som sa upp sig i somras har inte ersatts.

PITEÅ2013-09-26 06:01

Försöksgården i Öjebyn har en historia av nedläggningshot bakom sig. Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten köpte trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU 2010.

Sedan dess har man bedrivit forskning och fältförsök med trädgårdsväxter i det ljus- och temperaturklimat som råder i norra Sverige. Bland annat har man tagit fram olika härdiga sorter av svarta vinbär.

Oviss framtid

Men framtiden är oviss.

– Verksamheten går inte runt och finansieringen ser problematisk ut, säger Jan-Olof Puranen, vd Hushållningssällskapet Norrbotten och Västerbotten.

Sa upp sig

I somras sade försöksledare Elisabeth Öberg upp sig efter 22 år på stationen för att flytta till Kalix och starta egen verksamhet. Hon var ansvarig för forskning och utveckling och för att söka medel till projekt.

– Hon la ner mycket kraft och tid på att söka pengar. Ingen har ersatt henne som kan forska och utveckla verksamheten, säger Puranen.

De projekt som bedrivs nu tar slut i höst och sedan är det oklart vad som ska hända.

Frågan är om det blir någon fortsatt trädgårdsforskning i Öjebyn, den enda i sitt slag i norra Sverige.

– Vi kanske ändrar riktning så växt- och trädgårdsodling inte blir en lika dominerande verksamhet, säger Mikael Kivijärvi, vd Hushållningssällskapet rådgivning.

Det hoppas varken han eller Puranen blir verklighet.

Forskning

Efterfrågan på lokalproducerad mat ökar medan de blir färre som odlar.

– Klimatförändringen kan göra att vi får ett par grader varmare här upp och då måste vi ha grönsaker och bär att odla. Vi kan inte ta sorter från södra Sverige som många tror, eftersom ljuset här upp ställer andra krav på växterna, säger Puranen.

För att få fram passande sorter krävs forskning.

Rådslag

I ett försök att få rätsida på problemet ska Hushållningssällskapet ordna ett rådslag i höst.

– Kan vi inte bryta trenden så kommer det inte att finnas någon fältforskning kvar i norra Sverige och därmed på sikt ingen livsmedelsproduktion, säger Puranen som hoppas att rådslaget ska bli ett uppvaknande för inbjudna politiker och beslutsfattare, LRF med flera.

Tanken är att man tillsammans ska hjälpas åt med finansieringen och söka medel. Försöksstationen får inga statliga medel.

– Jag vill inte måla f-n på väggen utan vill blicka framåt och hoppas att det löser sig.

Rådslaget får utvisa vilken omfattning fältforskningen med trädgård och jordbruk ska ha i Öjebyn i framtiden.

– Vi har inga egna muskler, säger Kivijärvi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om