Framgångssagan fortsätter för Oh My

Oh My har gått från att vara en lokalpatriotisk produktionsidé till att ha kontor runt om i världen. För att fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare växlar de nu upp. "Vår dialekt har hjälpt oss", säger grundaren Niclas Wikström.

Markus Tiburzi och Niclas Wikström har arbetat tillsammans på Oh My sedan januari 2011.

Markus Tiburzi och Niclas Wikström har arbetat tillsammans på Oh My sedan januari 2011.

Foto: Mathilda Mattsson

Piteå2021-01-29 07:00

Visionen har sedan starten 2011 byggt på att vara en schysst arbetsgivare och en jämställd spelare, med lika många kvinnor och män i bolaget. Fullservicebyrån grundade Niclas Wikström tillsammans med Markus Tiburzi, Christian Albinsson och Fredrik Peterson.

– I Norrbotten växer näringen och under dom här tio åren har en ny industri i Piteå byggts upp tillsammans med till exempel In the cold och More, säger Wikström.

Han anser att kommunen gjort många smarta satsningar och att det är kul att så många entreprenörer har sin bas i Piteå.

– Bara för att man driver ett bolag i Piteå eller Blåsmark ska man inte nöja sig med att vara bäst i Norrbotten. Post-Covid tror jag att Piteå kommer förflyttas närmare jordens mitt och att det blir lättare att växa utanför regionen.

Grunden för framgångssagan Oh My kom till under en januarikväll i Simrishamn, när fyra killar lekte halv åtta hos mig och badade jacuzzi. Någonstans där kom idén om att bli Sveriges schysstaste arbetsgivare och Sverige största bolag inom sin bransch.

– Det fanns en härlig, ungdomlig entusiasm, säger Wikström och ler stort.

Namnet kom från bloggen omy.se som han och en vän drivit mellan åren 2005 till 2009, där de skrev om sport och nöje.

– Vi försökte även liverapportera fotbollsmatcher och retades en hel del med PT:s sportredaktion.

Kompisarna i Stockholm uttalade namnet med ett h och det blev startskottet på en ny era för entreprenörerna.

– Ett namn blir vad man laddar det med och Oh My har växt tillsammans med oss.

I dag har bolaget cirka 300 anställda på kontor runt om i världen. I Sverige finns kontor i Piteå, Luleå, Skellefteå, Härnösand och Stockholm. Utöver det finns kontor i Helsingfors, Oslo och London. Tio år senare finns idén från Simrishamn om att vara en schysst arbetsgivare kvar.

– Jag tror vi gjort rätt saker, att våra dialekter har hjälpt oss. Det har varit en agil affärsutveckling.

Under sommaren 2020 köpte Oh My tillbaka den del av byrån som tidigare sålts till Bonnier och satsar nu fullt ut på att vara en medarbetarägd byrå. Samtidigt som killarna växt, har även Oh My gjort det. Under de senaste fem åren har det fötts över 50 barn på bolaget.

– Förr var det viktigaste var after worken skulle vara. I dag är det viktigare att arbetstiderna funkar med att hämta och lämna på förskolan. Det känns fint att få vara del av den livscykeln.

I kommunikationsbranschen ingår i snitt två av tio byråer kollektivavtal, något som Oh My vill ändra på. I samband med tio års jubileumet tyckte därför Niclas att det var dags för en uppgradering av kollektivavtalet.

– Vi vill vara ledare inom branschen och hoppas att fler följer i våra fotspår.

Det nya kollektivavtalet innebär terapi till alla, friskvårdsbidrag på 6 000 kronor, ersättning för arbetsprovet, expressbetalning till frilansare och om en medarbetare vill avsluta sin provanställning eller byta karriär erbjuds 40 000 kronor, som ett stöd att falla tillbaka på.

– Det handlar om att vi vill att man ska vilja stanna kvar hos oss.

Det innebär också uppgraderingar på bland annat halverad uppsägningstid om medarbetaren vill det, tjänstepension från 20 års ålder, flexiblare föräldralön, automatiskt ja på semesteransökningar och att medarbetarna får besöka läkare på betald arbetstid.

10 år med Oh My

Under åren har många roliga arbeten dykt upp, men det allra roligaste tycker Niclas Wikström är att få växa med kollegorna.

Finns det något minne som sticker ut?

– Vi skulle bygga Filip Hammar och Fredrik Wikingssons webbplats när de började podda. Jag bodde för tillfället i Stockholm och de som byggde sajten satt här i Piteå. Filip blev så nöjd med den att han ringde min mamma och frågade om hjälp med att köpa ett flak öl till teamet som satt i Piteå. Vilket hon lite motvilligt ställde upp på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!