Fysisk aktivitet på recept, FAR, innebär att vården ordinerar motion på motsvarande sätt som läkemedel, men med ett hälsofrämjande syfte. Under 2015 fick 1 407 patienter i Piteå älvdal fysisk aktivitet på recept utskrivet och totalt handlade det om 1 503 recept. Året innan var det 1 779 patienter som fick 1 979 recept. En eller flera patienter fick alltså fler recept utskrivna.
FAR infördes redan 2007 och i Norrbotten skrevs flest recept ut under 2013. Tidigare fick hälsocentralerna ersättning för både nya recept och uppföljning, men i år betalas ersättning endast ut för uppföljningar.
– När ersättningarna infördes så ökade antalet förskrivningar och det speglar naturligtvis att man gör det som premieras. Det är en stor utmaning att jobba sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande, och fysisk aktivitet på recept är en metod som rekommenderas. Tanken med ersättningarna är att få in tänket och metoderna, när det blir självklart vill vi att det inte ska behövas några ersättningar. Nu ligger fokus på uppföljning och vi har en lägre ersättning, säger Margareta Eriksson, folkhälsostrateg vid Norrbottens läns landsting.
2013 låg ersättningen på 750 kronor för ett nytt recept jämfört med 250 kronor för ett nytt recept samt 500 kronor för uppföljning under 2014 och 2015. 2016 ges endast 500 kronor i ersättning för uppföljningen.
– Det kan vara en förklaring till att det var en så stor topp under 2013 och att det nu har normaliserats, säger hon.
Margareta Eriksson anser att fysisk aktivitet på recept är särskilt viktigt i dagens samhälle där många är stillasittande både under arbetstid och fritid.
– Många rör på sig alldeles för lite och stillasittande i sig har negativa effekter på hälsan. Fysisk aktivitet är väldigt viktigt för att bibehålla en god hälsa, det är en viktig del av behandlingen och det kan också förebygga en rad olika sjukdomar. Diabetes är exempelvis en sjukdom där fysisk aktivitet är en av hörnstenarna precis som kosten är, säger hon.
Den fysiska aktiviteten anpassas utefter individen efter dess förutsättningar och önskemål.
– Vilken typ av fysiskt aktivitet en person ska ha beror på sjukdomstillstånd och patientens utgångsläge. Det viktiga med FAR är att man har ett rådgivande samtal med patienten och stöttar dem. Sedan är det viktigt att aktiviteten följs upp, säger Margareta Eriksson.