Kommunalrådet Peter Roslund (S) har tidigare uttryckt att ett inriktningsbeslut inte är" lika starkt" som ett definitivt beslut.
– För mig är ett inriktningsbeslut inte ett verkställighetsbeslut, utan ett inriktningsbeslut ska alltid följas upp, oavsett om det sedan visar sig att man håller fast vid beslutet eller inte, säger Peter Roslund.
Han säger till PT att han förutsätter att frågan kommer upp på bordet igen.
– Det är den bild jag har.
Men skolorna är redan nedlagda i och med att kontrakten är uppsagda, hur ser du på det?
– Jag såg det och det är en nyhet för mig också, kanske gör man det i preventivt syfte? Men jag är heller inte iblandad, utan det är barn- och utbildningsnämnden som äger frågan.
Även Brith Fäldt, gruppledare för vänsterpartiet har värnat om byaskolorna.
– Det är ett inriktningsbeslut som ska omprövas allt eftersom, har hon tidigare sagt till PT.
Men hur ser du på att skolorna nu redan är nedlagda?
– Då säger jag så här, att i det nya samarbetet vi har så diskuteras den här frågan fortfarande. Vi har ett möte med majoritetsledningen i kväll (läs tisdag kväll) och därför vill jag inte uttala mig förens efter det.
Efter att Socialdemokraterna backade i valet (till stor del på grund av just skolfrågan) inledde S, V och MP en valteknisk samverkan i höstas. Majoritetsledningen består av tre representanter för S, en för V och en från MP.
– Där diskuterar vi frågor som vi inte är överens om och det här kommer vi att titta på i kväll (läs tisdags kväll), säger Brith Fäldt.
Du öppnar alltså upp för att det ändå kan bli en förändring?
– Jag vill inte uttala mig om det ännu. Vi har också sagt att vi gör det här gemensamt och vi har inget gemensamt svar att ge ännu, säger Fäldt.