- Det ska inte tolkas som att exempelvis Piteå är en alltför obetydlig ort för att vi ska göra ett stopp där, utan det handlar bara om logistik, hur vi bäst klarar av att täcka in området. Vi är trots allt ganska få som reser runt och informerar, säger Stina Sandell, en av tre informatörer på Digital-tv-kommissionen.
Mejla era frågor!
Kommissionen, som genomför sin informationsturne i länet tillsammans med bland andra Teracom och SvT, har dock lovat att besvara alla upptänkliga frågor i ämnet från PT:s läsare. Mejla era undringar under adressen redaktionen@pitea-tidningen.se senast fredag, så vidarebefordrar vi dem till experterna! Svaren redovisas nästa vecka.- Vi svarar på alla frågor och jag vågar nog påstå att det inte finns någon fråga som vi inte kan hantera, säger Stina Sandell.
Erfarenheter från områden där man redan har genomfört övergången - senast var det Västernorrlands och Jämtlands län, som gick över till enbart digitala tv-sändningar i marknätet, den 16 april - visar att det finns en hel del frågor kort innan omläggningen vad gäller olika boxalternativ, antenner, utbud och inställningar med mera.
Vanligaste frågan
- Den allra vanligaste frågan brukar vara: varför måste man ha en box till varje tv-apparat? berättar Stina Sandell.Svaret är att varje tv, video eller dvd - av tekniska skäl - behöver en digitalbox som tar emot och omvandlar de digitala signalerna från din vanliga tv-antenn till din analoga tv-apparat.
De som berörs av omläggningen är de som i dag tittar på tv via vanlig antenn - hemma, på stugan, i husvagnen eller i båten. Tittar man via kabel, satellit - det vill säga via parabol - eller bredbands-tv behöver man inte göra något.
Rikta om
En annan sak som Digital-tv-kommissionen brukar få frågor om är av typen: den och den masten som jag tittar via kommer att försvinna, vad ska jag rikta antennen mot då?- Det kan bli nödvändigt att rikta om antennen, men det är inte säkert. Man får vänta till övergångsdagen och se hur mottagningsförhållandena blir. Om man fortfarande ser bra, vilket gäller de allra flesta, så behöver man inte göra någonting, säger Stina Sandell.