Fp vill förbättra lärarnas möjligheter

FÖRSLAG. Piteås lärare bör få möjlighet till forskning och vetenskapliga studier med full lön. Det anser folkpartisterna Åke Forslund, Stig Franzén, Ulla Persson och Nils Dahlbäck, i en motion till kommunfullmäktige.

Piteå2006-02-18 00:00
"Det har visat sig att en av de mer vanligt förekommande orsakerna till stagnation och vantrivsel bland lärare är avsaknaden av chans till avancemang inom yrket. I realiteten är i dag den enda utvägen att lämna lärarbanan för att bli skolledare, administratör eller helt lämna skolans värld. Inte ens uppdragen som huvudlärare och institutionsföreståndare finns kvar. Många kvalificerade studenter avstår numera helt från att välja läraryrket" skriver kvartetten i sin motion.

Karriärmöjligheter

Enligt folkpartiet finns ett sätt att råda bot på detta problem. De föreslår att kommunen från och med läsåret 2007/2008 avsätter pengar i budgeten för tre karriär- och forskartjänster. Tanken är att den som vill ska kunna få möjlighet att under två år på deltid, 25 procent, få utlopp för sina idéer utan att förlora någonting ekonomiskt.

Erbjudandet tycker folkpartiet ska gälla all pedagogisk personal, från förskola till gymnasium. På så sätt öppnas, enligt författarna av motionen, möjligheten till karriär och individuell utveckling.

"Det är viktigt för varje anställd, har det visat sig i otaliga forskningsrapporter, att kunna påverka sin situation positivt" tycker folkpartiet och fortsätter:

"Inte minst bland utövande pedagoger är det viktigt att ha något vid sidan om som berikar ens yrkesutövning".

Forslund, Franzén, Persson och Dahlbäck tycker att Finland kommit betydligt längre i arbetet att höja lärarnas status. De påminner med saknad om det så kallade B-avdraget som förr medgav ämnesstudier med bibehållen lön för att höja kompetens liksom ämneskonferenserna som satts på undantag.

Självklarhet

"Att frigöra och uppmuntra personalens ambition och kreativitet borde vara en av skolans självklara uppgifter. Som läget är i dag orkar många aktiva pedagoger inte ens med den dagliga reflexionen och analysen av den egna undervisningen" menar författarna som tycker att arbetslagen bara delvis uppväger denna brist, framför allt på senare- och gymnasienivåerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om