–Folkpartiet i Norrbotten vill att all sjukhusvård ska vara statlig. Det här är det första landsmötet där vi fått stöd för våra tankar. Tre eller fyra stora förbund ger oss stöd för att specialistvården ska vara statlig, säger Jens Sundström (FP), oppositionsråd i Norrbottens läns landsting och medlem i Folkpartiets partistyrelse.
I går gick Sundström tillsammans med sex andra folkpartister, bland annat EU-parlamentariken Marit Paulsen, ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet och vill se ett förstatligande av specialistvården som i dag ligger under landsting eller regioner. De menar att vården inte är jämlik. De tar sitt avstamp i den statliga patientmaktsutredning som presenterades i början av sommaren där man bland annat beskriver vården som ett lotteri där vilket landsting du bor i avgör vilken vård du får.
Höga kostnader
Att Folkpartiet riktat in sig på specialistvården beror inte, enligt Jens Sundström, på att det är där skillnaderna är störst.
– Där har vi en möjlighet att sköta kostnadsutvecklingen.
Sundström beskriver att specialistvården ofta handlar om små patientgrupper, framsteg inom forskning, framsteg inom behandling och medicin – framsteg som också kostar mer och mer.
–I dag är vi i ett läge där ett cancersjukt barns möjlighet att få del av den senaste medicinen beror på i vilket landsting det bor.
Han säger dock den högspecialiserade vården inte är ett område där Norrbottens läns landsting utmärker sig på ett negativt sätt.
Jens Sundström ser dock bara det här uttalandet bara som ett första steg i att nå en statlig sjukhusvård och en kommunal primärvård.
–Det här är min bebis, jag tror jag har jobbat med den här frågan i 15 år, säger han och gläds över gehöret från partiet i det här steget.
"Påverkar välfärden"
Kent Ögren (S), landstingsråd i Norrbotten har många invändningar mot det folkpartistiska utspelet. Bland annat om de personer som står bakom artikeln.
–De har ingen insyn eller något reellt inflytande i frågorna över huvud taget, säger han.
Att läget är som det är hänvisar han istället till alliansregeringens politik.
–Anledningen till att det ser ut som det gör är den gigantiska skattesänkningen regeringen, där Folkpartiet ingår, har gjort. Det handlar om mer än 130 miljarder, klart att det påverkar välfärden.
Ett totalt förstatligande av sjukhusvården protesterar han prompt mot och hänvisar till grannlandet Norge och vad som hände där efter förstatligandet.
–Det finns inget lokalt inflytande över hälso- och sjukvården.
Ögren vill istället se en kraftsamling för välfärden, där sjukvården är en del.
–Vi gör det vi kan men det gäller att nationen håller ihop, säger han.