Under onsdagen kallade Folkpartiet till presskonferens för att meddela partiets valmanifest för länet. Riksdagslistans toppkandidater underströk att under Alliansregeringen har arbetslösheten i länet gått från att vara högst i landet till att vara ett av de län där flest jobb skapas.
– För Norrbotten är det viktigt att behålla en regering där Folkpartiet ingår. Vi är framtidslän. Fram till 2020 behöver Norrbotten 41 000 nya arbetstagare och det finns ett stort rekryteringsbehov i flera branscher, säger utflyttade pitebon Thomas Olofsson.
Skamfilad profilfråga
Under de två senaste mandatperioderna har skolan varit Folkpartiets profilfråga, vilken blivit något skamfilad efter vårens PISA-rapport som pekade på att svenska elevers prestationer faller kraftigt i internationell jämförelse.
– Det tar tid innan de genomförda reformerna får genomslag. Jan Björklund konstaterade redan 2012 att det fortfarande är för tidigt att urskilja en märkbar effekt så snabbt efter tjugo års felaktig skolpolitik. Att ändra på ett skolsystem görs inte i en handvändning, säger Jens Sundström från Luleå som är toppnamnet på partiets riksdagslista för länet.
Folkpartiet vill se ett statligt huvudmannaskap för skola och sjukvård, ett krav som de delar med Vänsterpartiet. Det ligger dock en väsentlig skillnad i hur de två partierna motiverar sitt ställningstagande. På liberal grund vill Folkpartiet förstatliga skolan för att komma till rätta med likvärdighetsproblemet, samt ge läraryrkets status och attraktionskraft en skjuts framåt.
– Kommunerna har inte tagit hand om skolan. Vi vill ha fortsatt valfrihet och mångfald bland aktörerna. Om man först samlar in skatteintäkter på nationell nivå och sedan fördelar dem är det lättare att garantera likvärdig tillgång och kvalitet över hela landet, säger Jens Sundström.
Trissa upp löner
Även inom vård och omsorg vill partiet stimulera till ytterligare mångfald.
– Vården ska betalas med våra gemensamma skattemedel men utföras av olika vårdgivare. Med fler utförare så trissar vi upp lönerna, säger Anne Kotavuopio Jatko.
Vad gäller Norrbotniabanan är kandidaterna optimistiska.
– Jag tror att vi får se en fortsättning under nästa mandatperiod men det är viktigt att näringslivet också är med, säger Jens Sundström.