Fotograf vägrade ta Marias passbild

Utvisningen av Maria Gevokiyan närmar sig och stödet för att hjälpa familjen är stort. Fotografen vägrade att ta flickans passbild.– Jag vill inte bidra till hennes utvisning, säger Martin Karlsson.

Folkpartisten Inger Lundberg har skrivit till JO med hopp om att utvisningen ska stoppas. ”Det är oacceptabelt av ett land som Sverige”, säger hon.

Folkpartisten Inger Lundberg har skrivit till JO med hopp om att utvisningen ska stoppas. ”Det är oacceptabelt av ett land som Sverige”, säger hon.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-12-30 14:51

Migrationsverket har efterlyst passbilder för att ordna resehandlingar till Maria Gevokiyan och i måndags tog familjehemsföräldrarna Jens och Lisa Marklund med sig flickan till Fototjänst i Piteå.

– Fotografen där vägrade att ta bilder på henne. Det känns bra när människor står upp för det de tror är rätt, säger Lisa Marklund som har meddelat detta till Migrationsverket.

Fotografen Martin Karlsson beskriver det som det värsta uppdrag han har blivit ombedd att göra.

– Det kändes inte rätt och jag kan inte ha det på mitt samvete. Har Migrationsverket bestämt sig får de ta bilden själva, säger han.

Rycks bort

Maria som fyller tre år i mars har bott i Blåsmark sedan hon var sju dagar gammal. Med en apatisk mor och en psykisk skör far riskerar flickan barnhem i Armenien tillsammans med sin äldre bror David som bor i familjehem i Skellefteå.

– Vi hoppas att familjen ska få verkställighetshinder. Det vore katastrof om Maria rycks bort från allt hon känner. Föräldrarna är bara ytligt bekanta människor som hon inte har någon anknytning till, säger Lisa Marklund.

Stort engagemang

Tiotusentals har engagerat sig mot utvisningen genom Facebook och namninsamlingar. Politiker från alla håll har protesterat och Svenska kyrkan har också satt ned foten tillsammans med Rädda barnen och andra organisationer.

– Det är fantastiskt med alla människor som engagerar sig, men allt ligger i Migrationsverkets händer nu. Uvisningen är i strid mot barnkonventionen och jag hoppas att de har viljan att lyssna på alla människor och låta familjen stanna, säger Lisa Marklund.

JO-anmälan

Det senaste skriftliga myndighetsprotesten är en JO-anmälan från kommunpolitikern Inger Lundberg (FP) i Älvsbyn. Hon anser att utvisningen strider mot barnkonventionen och sommarens lagändring som slår fast att det ska räcka med särskilt ömmande skäl för att barn ska få stanna.

– Man kan inte behandla ett litet barn så här, säger Inger Lundberg.

S-protesterar

Nuvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har krävt att utvisningen ska stoppas. På grund av sitt nya regeringsuppdrag får han inte engagera sig i enskilda fall och då har riksdagsledamoten Hanna Bergstedt (S), från Piteå, tagit över stafettpinnen.

– För barn gäller att uppehållstillstånd kan beviljas trots att det inte finns skyddsskäl, om det föreligger särskilt ömmande omständigheter. Maria och hennes bror har på grund av sina föräldrars hälsotillstånd inte kunnat växa upp med sina föräldrar, och har som jag förstår det inte ännu ett band till sin biologiska familj och pratar heller inte språket. Att utvisa dem till ett land där de inte kan kommunicera och saknar trygghet i en egen familj kan inte vara med hänsyn till barnets bästa, säger hon i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om