I november 2011 gjorde Socialstyrelsen ett utskick till samtliga kommun- och landstingsdirektörer. Utskicket gjordes för att göra ansvariga uppmärksamma på den allt vanligare företeelsen där hälso- och sjukvården medverkar i olika typer av filminspelningar för tv-program.
"Syftet med min skrivelse är att dels informera om rättsläget vad gäller filminspelning av patienter, dels informera om att Socialstyrelsen från och med nu som huvudregel alltid kommer att anmäla till åtal händelser där det kan befaras att vårdgivare medvetet eller genom oaktsamhet på något sätt medverkat till att patienter hos vårdgivaren filmats utan att relevant samtycke inhämtats från patienten", skrev Per-Anders Sunesson, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Omöjligt få samtycke
Karin Olofsson, verksamhetsområdeschef inom äldreomsorgen i Piteå, tog del av informationen. Hon reagerade på innehållet och efterlyste ett förtydligande.
- Jag undrade hur det här fungerar för alla personer som har någon form av kognitiv svikt (demens, reds. anmärkning). Om de själva inte kan samtycka till att vara med på bild kan då en anhörig samtycka eller avböja åt dem. Jag skickade frågan till Socialstyrelsen och fick ett svar av en jurist.
Förstå innebörden
"Beträffande dina generella frågor om samtycke kan följande utgöra vägledning för era bedömningar och beslut inom äldreomsorgen. Allmänna förutsättningar för att ett samtycke från en enskild ska kunna var giltigt är att den samtyckande har förmåga att förstå innebörden av samtycket, att denne har full insikt om relevanta omständigheter, att samtycket lämnas frivilligt och att det är allvarligt menat. En person som på grund av sin demens inte kan förstå den information som denne får - exempelvis vad bilderna ska användas till, hur de kommer att spridas med mera - kan därför inte heller lämna ett samtycke/medgivande. När en person inte kan lämna samtycke/medgivande kan inte heller anhöriga samtycka i dennes ställe."
70 procent dementa
- Det här blir ett stort problem för boende och personal inom äldrevården där 70 procent har någon typ av kognitiv svikt (demens). De blir rättslösa.
Ankie Lidberg som jobbar på Källbogården tycker att, det hon uppfattar som ett film- och fotoförbud, slår väldigt fel.
- Om vi gör ett bildcollage från någon aktivitet och sätter upp på väggen, är det både roligt för de boende att titta på och visa upp för sina barn. Det blir också en slags kvalitetssäkring av verksamheten, där vi kan visa upp för de anhöriga att den här aktiviteten har deras mamma eller pappa varit med på och den var uppskattad, säger hon.