Fotbollstältet kostar mer än Arcushallen

Driften av Arcushallen kostade dubbelt så mycket som övertryckshallen i Piteå. Men per kvadratmeter var kostnaden lägre förra året.

Nettokostnaden för hela Arcushallen med biytor blev 2,2 miljoner kronor. Att jämföra med ballonghallen i Piteå som kostade 1,36 miljoner kronor. (Arkivbild)

Nettokostnaden för hela Arcushallen med biytor blev 2,2 miljoner kronor. Att jämföra med ballonghallen i Piteå som kostade 1,36 miljoner kronor. (Arkivbild)

Foto: Petra Älvstrand

Piteå2023-02-19 20:30

Förra året kostade driften av ballonghallen i Piteå 1,86 miljoner kronor. Med tanke på att hallen är 8 625 kvadratmeter stor innebär det en driftskostnad per kvadrat på 215 kronor för 2022.

Arcushallen i Luleå kostar nästan dubbelt så mycket att drifta som ballongen, men då är den också cirka 20 000 kvadratmeter med fotbollshall, tennishall, skyttehall och gymnastikhall. Per kvadratmeter är driftskostnaden lägre, 178 kronor.

– Arcushallen är en stor anläggning med mycket kostnader för snöröjning, även försäkringskostnaden är ju hög, säger Kennet Sundqvist, fastighetsförvaltare på Luleå kommun.

Fjärrvärmekostnaden för Arcushallen är 167 000 kronor billigare än fotbollstältet, 425 000 jämfört med 592 000 kronor. Elkostnaden är däremot betydligt dyrare 724 000 kronor jämfört med 46 000 kronor. Även snöröjningen är betydligt dyrare för den fasta hallen, 2022 låg kostnaden för Arcushallen på 979 000 jämfört med 297 000 för fotbollshallen.

– De här stora hallarna tål inte hur mycket snö som helst och det kostar mycket pengar att hålla efter. Vissa år har vi till och med fått beställa helikopter med sopvals för att mäkta med, säger Kennet Sundqvist.

Trots de höga kostnaderna är Kennet Sundqvist övertygad om att Arcushallen är en bra investering för Luleåborna och han är tror att det är betydligt billigare i längden att bygga en fast hall jämfört med en uppblåsbar.

 – Den är väldigt uppskattad. Det är alltid fullt – vår, vinter och höst. Det skulle nästan behövas en till. Bor man här uppe måste man ha en fast hall om man ska hänga med i utvecklingen. 

Skulle driftskostnaden blir lägre med en ny hall?

– Det tror jag definitivt. Arcushallen byggdes i mitten av 80-talet och det är helt annan isolering och ventilation med värmeåtervinning på nya hallar.

Övertryckshallen i Piteå hade 500 000 kronor i intäkter under 2022. För Arcushallen var siffran 1,34 miljoner kronor. 

– I dessa siffror ingår allt som genomförts i själva fotbolls-/friidrotts- och evenemangsanläggningen. De övriga anläggningarna (skytte- och gymnastikhall) har egna budgetar och egna utfall på intäkterna. Tennishallen sköts av Luleå tennisklubb, så där tar föreningen alla intäkterna, uppger Patrick Zetterkvist, avdelningschef Idrott och friluftsliv vid Luleå kommun.

Det betyder att nettokostnaden för Arcushallen blev 2,2 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!