Fotbollsföreningarna får inte gehör

Övertryckshallen kommer att tas ned före Piteå Summer Games och sättas upp efter Stora Nolia. Det beslutade kommunfullmäktige trots tung kritik från oppositionen. Brith Fäldt (V) anklagade de vädjande fotbollsföreningarna för att inte hålla sin del i avtalet.

Fotbollshallen kommer att tas ned. Det beslutade kommunfullmäktige under måndagen. (Arkivbild)

Fotbollshallen kommer att tas ned. Det beslutade kommunfullmäktige under måndagen. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-02-21 15:51

Majoritetspartierna S, V och MP med stöd av Skol- och landsbygdspartiet ställde sig bakom kommunstyrelsens förslag om att ta ned och sätta upp övertryckshallen i sommar. 

– Vi vill ta ned den i sommar för att inte ändra förutsättningarna för Summer Games och Nolia. Men om den skulle stå uppe nästa år har de tid på sig att planera och förbereda sig för det i så fall, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).

Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att leda en utredning för att skyndsamt hitta en hållbar lösning för övertryckshallen.

– Jag tänker att den kommer hitta en mängd olika scenarion för vår övertryckshall, säger Helena Stenberg.

Miljöpartiet var tydlig med att hallen bör flyttas någon annanstans när utredningen är klar.

– Exempelvis på LF Arena eller Öjebyn, säger Mats Dahlberg (MP).

Fotbollsföreningarna fick därmed inte gehör för sin vädjan om att hallen ska få stå uppe permanent för att undvika skador på duken. Brith Fäldt (V) riktade en känga till föreningarna som är oroliga för att deras hall ska förstöras av alla upp och nedtagningar.

– De skulle delta i arbetet med att sätta upp och ta ned duken. På det finns ett avtal. De löften och försäkringar som vi fick av fotbollsföreningarna lyser i dag med sin frånvaro. Nu är de i tidningarna och säger snälla gör inte det vi kom överens om. Det känns inget vidare, säger Brith Fäldt.

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna yrkade i stället bifall till kultur- och fritidsnämndens förslag om att låta hallen stå uppe året om.

– Nolia klarar sig alldeles utmärkt utan marken där tältet står. Fotbollsföreningarna vädjar om att hallen ska få stå uppe. Vi kan inte ta ned den. Jag förstår inte hur ni tänker, säger Ellinor Sandlund (M).

Helen Lindbäck (KD) säger att kommunen inte kan riskera att tältduken går sönder ännu mer. Hon såg också behov av en ny placering och fick medhåll av bland annat Ulf Lindström (L).

– Förra vinterns skador kostade kommunen 1,7 miljoner kronor. För att inte tala om allt arbete som lades ned både av frivilliga och personal. Personal som dessutom upplevde arbetsmiljöproblem då det stod folk och hånade dem när de jobbade, säger Lindbäck.

Hon höll också med fotbollsföreningarnas kritik mot att Nolia säljer utställningsytor på konstgräsplanen.

– Arrangemanget kan inte få förstöra konstgräsplanen med sina tunga fordon. Låt tältet stå uppe tills att utredningen av ny plats är klar och den nya plattan är gjord. Då kan fotbollstältet tas ned och sättas upp på ett nytt ställe, säger Helen Lindbäck.

Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna ville att hallen skulle tas ned för att skyndsamt sättas upp på ett nytt ställe. Ett förslag som fick kritik av bland annat Helena Stenberg som menade att det skulle leda till att fotbollsklubbarna skulle stå utan träningshall i vinter.

– Det är nonsens. Man kan direkt i dag dra i gång en projektering. Man har fram till oktober på sig innan man behöver gå inomhus. Ska man inte hinna göra en betongsarg på den tiden? Då är det kris i kommunen, säger Johnny Åström (SJVP).

Han blev ifrågasatt direkt.

– Har du hört talas om detaljplaner och bygglov? Du tänker att vi ska fatta olagliga beslut och göra olagliga bygglov? Det tar lång tid, men vi måste göra rätt, säger Brith Fäldt.

Halverad livslängd

En utredning från Norconsult visar att varje upp- och nedmontering av övertryckshallen innebär en förkortning av dess livslängd. De skador som hittills åsamkats airdomen, förutom stora skadan vintern 2021, kan till största del tillskrivas upp- och nedmontering. Utredningens bedömning är att kommunen med nuvarande sätt att förvalta airdomen mer än halverar dess livslängd. Dessutom tar arbetet cirka 650 till 700 timmar ett normalår. Hösten 2021 gick det åt cirka 1 200 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!