PT berättade i går att Piteå kommun skrotar planerna på att köpa en uppblåsbar fotbollshall - en så kallad airdome. Flera skäl angavs. Men det största var säkerheten. Enligt en förstudie uppfyller den uppblåsbara hallen sannolikt inte lagkraven.
- Största problemet är brandskyddet och utrymningsmöjligheterna. Vår konsult säger att vi nog inte får tillstånd att ta in mer än 150 personer. Enligt svensk lag ska byggnader klara att hållas upp i 30 minuter vid bränder. Men bränns det hål i den här så kollapsar den betydligt fortare, sa Per Lenndin, anläggningschef på kultur och fritid till PT.
Scandihall rasar nu mot vad man menar är uppenbara faktafel.
- Är det som kommunen påstår skulle vi aldrig att kunnat sälja vår airdome till Finland, Norge, Ryssland, Danmark och Island. Men det har vi gjort, säger vd Per-Thore Falkendal Nilsen.
- Vår hall är brandklass ett. Det är den bästa klassificeringen du kan få i Sverige och Norge. Det är fullständigt omöjligt att den ska börja brinna. Om du så står där med en eldkastare så börjar bara plasten att smälta lite.
Nilsen vänder sig också starkt emot att hallen skulle rasa ihop på under 30 minuter, vilket har setts som den största invändningen mot en airdome i Piteå.
- Säkerheten är extremt stor. Blir det hål i duken, vilket kräver ett omfattande sabotage så ökar anläggningen automatiskt lufttrycket. Det finns dessutom nödaggregat som kan träda in. Om nu någon ändå skulle sabotera all utrustning så går det väldigt långsamt för airdomen att falla ihop. Det tar en-två timmar.
"Ville ha garantier"
PT har tagit del av förstudien, gjord av företaget Säkerhetspartner. Där framgår att själva konstruktionen i en airdome är ovanlig, varken bärande betong eller trä finns. Ingen i Sverige kan säga att den uppfyller lagkraven men ingen kan heller säga motsatsen.
- Det kommer att krävas verifieringar för att visa att den klarar att leva upp till svensk lag och kan stå 30 minuter. Samtidigt kan inte motsatsen bevisas heller just nu, säger Per-Anders Olsson, brandingenjör på Säkerhetspartner.
Varför har ni inte varit i kontakt med Scandihall?
- Det här var bara en förstudie för att ta reda på vilka problem som måste lösas om kommunen vill gå vidare.
Per Lenndin, anläggningschef kultur och fritid.
- Vi ville ha besked och garantier att den klarar svensk lagstiftning och det har vi inte fått. Vi är inte intresserade av att lägga mer resurser på det här, säger Lenndin.