Fotbollsboken som är en bagatell

Titel: VM-feber - fotboll, vänskap och besatthet.Författare: Thomas Bodström och Mats HolmFörlag: Lind & CoE NY BOK

Piteå2006-06-17 00:00
"Det finns de som påstår att fotboll är en lek, men de har fel. Fotboll är kärlek, lidande, lycka, galenskap, bråddjupt allvar och ren besatthet" står det i baksidestexten till justitieminister Thomas Bodströms och journalisten Mats Holms dryga 260 sidor långa kärleksförklaring till världens största idrott - fotboll.



"VM-feber" rör sig från VM-turneringen i Mexiko 1970, till 2002 års turnering i Japan och Sydkorea.

Eftersom även mitt intresse för fotboll väcktes vid VM i Mexiko 1970, är det intressant att ta del av Holm och Bodströms reflektioner över nio VM-slutspel. Vilket landslag är egentligen det bästa genom tiderna? Är det Brasilens VM-segrande lag 1970 eller, som jag anser, det brasilianska landslag som ställde upp i VM 1982 i Spanien, men inte vann turneringen. Och vem är den hittills bästa fotbollsspelaren genom tiderna; Pele, Maradona eller holländaren Cruyff?

Sådana viktiga frågor kan orsaka bråk och tandagnisslan bland världens fotbollsfantaster. Och kanske namnet Ronaldinho också finns upptaget i fotbolls-Olympen om fem till tio år?



Mats Holm har driv i texterna, medan Bodströms texter känns träiga och pliktskyldigt skrivna. Holms texter sätts mer i ett sammanhang och blir därmed intressantare. Och även om det ibland bara handlar om vardagliga vedermödor fungerar det bra.

Justitieminister Bodström, under några år allsvensk spelare i AIK, vill gärna framhålla rättstänkaren i sig. Han kallar till exempel hånandet av Staffan Tapper efter straffmissen mot Polen 1974 för "fotbollens största justitiemord".

Varför? Ja, läs boken så får ni veta. Men läs den bara om ni har ett genuint intresse för fotboll och dess historia. Den passar den inbitne läsaren bäst.



"VM-feber" är nämligen en bagatell som man kan ha eller vara utan. Dess värde och charm ligger i beskrivningen av fotboll som manlig källa för livslång vänskap. Där kan många känna igen sig.

Vill man vara konspiratorisk kan man dock undra varför en hårt kritiserad justitieminister kommer med en bok om fotboll valåret 2006. Är det för att bättra på "folkligheten"? Eller kanske det bara är surt och orättvist att tänka i de banorna?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om