Fabriken på Haraholmen invigdes 2010 med affärsidén att utvinna miljövänlig diesel ur tallolja. I processen behöver anläggningen värme och i samband med bygget levererades en panna där leverantören påstod att den skulle kunna eldas med Sunpines egen bioolja som också utvinns i tillverkningen.
Det fungerade dock inte. Pannan höll inte måttet.
– Därför var de från början tvungna att elda med en mix av fossil olja och terpentin och den senaste tiden har vi enbart eldat med fossil olja, bekräftar Sunpines vd Magnus Edin.
Företaget producerar drygt 100.000 kubikmeter talldiesel som blandas in i vanligt dieselbränsle. Produktionen motsvarar enligt Sunpine två procent av den årliga förbrukningen av diesel i Sverige, där företaget pekar på hur väl produkten bidrar till mindre utsläpp. På sin hemsida skriver Sunpine:
”Om man ser till hela kretsloppet så bidrar våra produkter, talldiesel, harts och bioolja, till synnerligen låga utsläpp av växthusgaser.
Hur känns det då att ni eldar med fossil olja?
– Det har naturligtvis känts dåligt och vi har haft en dispyt med leverantören av pannan, säger Sunpines vd Magnus Edin, som uppger att det skett en uppgörelse.
Han pekar också på att snart tar oljeeldningen slut.
– Vi har byggt om en tredjedel av fabriken för att börja tillverka harts för Lawter. I samband med det har vi installerat en ny panna, säger vdn.
Anläggningen går igång i mars.
Piteå kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning är på uppdrag av Länsstyrelsen tillsynsmyndighet för Sunpine. Där anger miljöinspektör Ingrid Olofsson att Piteå kommun inte känt till att bolaget eldar fossil olja.
– Det är det många som gör, men det är klart att det är bättre om de kan elda med sin egen olja, säger Ingrid Olofsson, som uppger att Sunpine har en prövotid fram till 2017 vad gäller utsläpp.
De anger att företaget får maximalt släppa ut 25 ton svaveldioxid, 100 ton kväveoxid (Nox) och tio ton stoft per år. Samtliga värden är riktvärden och om de hölls 2015 anges i en rapport som kommer i mars.