Förvaltning i kris ska analyseras

Genomlysningen av socialtjänsten ger en bild av en förvaltning i kris. Personal är oroliga och politiker och tjänstemän litar inte på varandra. Nu inleds en djupanalys.

Allvarligt. "Det är oerhört seriöst och allvarligt. Det är ingen som tar lätt på det här", säger kommunchefen Ylva Sundkvist med anledning av den rapport som visar en socialtjänst i kris. (Arkivbild)

Allvarligt. "Det är oerhört seriöst och allvarligt. Det är ingen som tar lätt på det här", säger kommunchefen Ylva Sundkvist med anledning av den rapport som visar en socialtjänst i kris. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2018-02-05 20:00

I slutet på november förra året färdigställdes den övergripande genomlysningen av socialtjänsten som kommunchefen Ylva Sundkvist beställt.

I den 53 sidor långa rapporten av HRM affärsutveckling framträder en bild av en förvaltning i ekonomisk kris och där stöd- och omsorg är sorgebarnet. Trots att socialtjänsten jobbat med olika besparingar och utfört sina uppdrag med lägre kostnader än andra jämförbara kommuner blir de varje år röda siffror i bokslutet.

Rapporten slår fast att risken finns att det är en tidsfråga innan det brister för både chefer och medarbetare. Bara en dryg månad efter presentationen slutade också socialchefen Lotta Filipsson med motiveringen att hon inte har rätt förutsättningar för att nå målen. Kort därefter lämnade stöd och omsorgs avdelningschef Greger Petterson in sin avskedsansökan och slutade med omedelbar verkan efter 28 år inom socialtjänsten.

”Min vilja och kompetens att arbeta för en budget i balans är ifrågasatt”, skrev han i ett mail.

Konsulternas intervjuer med ett 40-tal chefer, medarbetare, brukare och politiker inom socialjänsten visar att det stora underskottet skapar stor oro och ”energitapp” inom verksamheten, inte minst bland cheferna men också hos politiken. I samtalen framkommer att budgeten inte är tillräcklig för att nå upp till lagkrav och kommunens egna krav på kvalite. Det gäller främst stöd och omsorg som stod för nästan hela underskottet på närmare 40 miljoner kronor 2017.

Internt inom förvaltningen är stämningen god, men gentemot politiken överlag upplever konsulterna att ”det gnisslar” med anledning av ekonomin. Återkommande är berättelser om låg tillit och förtroende mellan politiker och tjänstemannaledningen. Det talas om avsaknad av omvärldsbevakning och kompetensutveckling, outvecklat analysarbete och brister när det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare.

–  Mycket visste jag redan, men det är alltid bra att få det svart på vitt av en extern konslut. Det finns strukturella bekymmer och jag kommer att göra det jag kan när det gäller tjänstemannasidan. Jag kommer också göra det jag kan för att kontakten mellan tjänstemän och politik ska bli djupare och mer målinriktad, säger Ylva Sundkvist, kommunchef.

Enligt konsulterna räcker det inte längre att ”lappa och laga” med enstaka ad hoc-insatser och besparingar. De tror inte heller på att varje år skjuta till medel för att täcka upp hålen i socialtjänstens budget.

Förslaget är att kommunchefen tar initiativ till ett långsiktigt utvecklingsprogram för socialtjänsten fram till 2022. Förhoppningen är att djupöversynen ska vända den negativa trenden över tid.

– Vi har startat en djupanalys av de två verksamheter som vi ser har haft sämst utfall, barn- och unga och missbruk och beroende. Vi måste veta varför det har dragit iväg, säger Ylva Sundkvist.

Tjänstemän inom socialförvaltningen vittnar om att det saknas förutsättningar i form av pengar och enligt Ylva Sundkvist kan det också vara så att budgetramen är för liten.

– Men att bara fylla på med pengar utan att göra en analys tror jag inte ett dugg på, Vi måste göra en analys så att vi ser om det ska till mer pengar, och var de pengarna i så fall ska läggas på. För att vi ska bli trovärdiga mot politiken så måste de få ett ordentligt underlag och det kommer vi jobba med under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om