Fortsatt undersökning kring Öjebykraniet
Det kranium som hittades i Öjebyn för en månad sedan anses mycket intressant.Riksantikvarieämbetet har nu beviljat medel för en fortsatt undersökning av fyndplatsen.
Kraniet som Ann-Sofie Mikaelsson hittade på Hedenområdet i Öjebyn låg helt blottat ett par meter upp på sandhögen. "Jag trodde först att kraniet kom från något djur, men när jag plockade ner det så såg jag att det var ett människokranium", berättar hon.
Foto: Gunnar Westergren
- Jag fick nästan känslan av att någon tittade på mig när jag plockade sten. När jag sedan vände mig om såg jag kraniet titta fram i en av sandhögarna, berättar Ann-Sofie.
Först trodde hon att det var en djurskalle, men efter att ha plockat fram den ur sanden konstaterades att det rörde sig om ett människokranium.
Extra spännande tyckte hennes sexårige son att det var när han och mamma hitta en "döskalle" i sandhögen.
Polisen kontaktades och deras utredning kunde snabbt slå fast att sanden som innehöll fler benrester, härrörde från en plats i närheten av Cementgjuteriet i Öjebyn.
Benrester på gatorna
Gunilla Edbom som är antikvarie på länstyrelsen tycker att fyndet är mycket intressant.
- Vi har sökt och fått pengar till en så kallad räddningsundersökning, där man i första hand går igenom de sandhögar som har forslats bort från den ursprungliga gravplatsen. Arkeologer från Norrbottens museum kommer att gå igenom sandhögarna i början av oktober.
Det vore ju olyckligt om historiska benrester spreds ut på Piteås gator under vinterns sandning, säger Gunilla Edbom.
Historisk tid
Arkeolog Mirja Johansson på Norrbottens museum ansvarar för undersökningen av sandhögarna och hon hoppas att man med hjälp av Kol 14-metoden ska kunna åldersbestämma fynden. Själv tror hon att de härstammar från "historisk tid" någon gång mellan 1500-talet och framåt.
Eftersom gamla träbitar med spik i hittats på den plats där sandmassorna hämtats, pekar mycket på att det var en ordnad gravplats.
- Det kan vara "ryssgravar," alternativt en begravningsplats för brottslingar eller andra som ej fick begravas på en vanlig kyrkogård, säger Mirja Johansson.
En större undersökning av fyndplatsen intill Cementgjuteriet kommer att göras till våren och då studeras även historiska kartor och litteratur.
Historiens vingslag ryms i kraniet som hittades i Öjebyn.
- Frågorna är många om vem det var och när människan levde. Arkeologi är mycket intressant, säger Mirja Jonsson, Norrbottens museum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!