På måndagen brann en spånsilo vid Stenvalls trä:s sågverk på Lövholmen. Brandorsaken är okänd, men under veckan görs en brandteknisk undersökning som ska ge svar på hur spånsilon kunde ta fyr.
–Det brann inte i själva silon utan vid ytterväggarna, säger produktionschef Erik Lundqvist när han visar PT brandplatsen.
I dag är plåten där det brann bortriven och det ligger brunnet trä under den silo som av förklarliga skäl inte används. På tisdagen stod också spåntorken stilla, men det beror inte på branden utan på underhållsarbete av bränslepannan.
Erik Lundqvist förklarar processen vid det sågverk Stenvalls trä ägt sedan 2012.
– När vi sågar timmer produceras spån och flis. Det transporteras till silos som fungerar som en buffert och där spånet förs vidare till en spåntork. Därifrån körs materialet till Sikfors där vi tillverkar pellets, säger Erik Lundqvist.
Han säger att branden gjorde att Stenvalls tappade 30 procent av bufferten i silon. Det ledde till att spåntorken stod stilla i fem timmar.
– Men det påverkade inte den totala produktionen av virke och inte heller produktionen av pellets i Sikfors. Efter att branden var släckt kunde en elektriker koppla ur silon och det spån vi inte kunde köra in i den brunna silon fick vi lyfta över i en annan, säger produktionschefen.
Ekonomiskt handlar det inte om några jättesummor och Stenvalls prioriterar inte heller bygget av någon ny silo i närtid.
– Det kan komma under våren eller sommaren och då handlar det om en helt ny teknisk lösning. Men vad det blir vet vi inte i dag.
En annan investering ligger närmare i tid.
– Vi har redan en integrerad timmersortering vid såglinjen och i början av mars kommer vi att installera ett system där man röntgar timret i såglinjen. Investeringen ligger på tre till fyra miljoner kronor. Vi vill på ett bättre sätt se kvalitén på virket. Vi vill kunna såga rätt produkter från rätt stock, säger Erik Lundqvist.
I dag producerar 35 anställda på Lövholmen 150 000 kubikmeter virke per år. Anläggningen har kapacitet att såga 200 000 kubikmeter. Virket säljs i Sverige men också på export till i huvudsak Asien.
– Vi kör tvåskift, säger Erik Lundqvist som inlett arbetet med att hitta vikarier till sommaren.
– Vi har ett rekryteringsbehov men tyvärr är det svårt att hitta kompetenta operatörer och maskinförare.