Fortsatt kamp mot buller vid Bergsviksbron

Det blir inga bullersänkande åtgärder vid E4 intill Bergsviksbron. De åtgärder som föreslagits bedöms inte kunna få avsedd effekt eller vara ekonomiskt rimliga.

Catrin Gisslin har vänt sig till länsstyrelsen i hopp om att hastigheten ska sänkas på E4 vid Bergsviksbron så att bullret dämpas. (Arkivbild)

Catrin Gisslin har vänt sig till länsstyrelsen i hopp om att hastigheten ska sänkas på E4 vid Bergsviksbron så att bullret dämpas. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå2022-01-04 19:00

Catrin Gisslin har i åratal kämpat för att få ner bullret vid huset hon bor i på Degeränget intill Bergsviksbron. I oktober 2020 vann hon en seger när kommunens miljö- och tillsynsnämnd krävde att Trafikverket skriftligen skulle redovisa möjliga åtgärder för att sänka ljudnivån utomhus vid hennes fasad.

Trafikverkets förslag var kompletterande bullerskärm vid tomtgräns, hastighetsbegränsning samt bullerdämpande beläggning. Trafikverket redogjorde för att alternativet med en lokal skärm vid tomtgränsen inte kunde skydda fasaden mot bullernivåerna. Detta eftersom det är cirka fem meters höjdskillnad från markytans höjd till bullerkällan ovanför den befintliga skärmen och att en sådan skärm skulle behöva vara 4–5 meter hög. Bedömningen är också att det skulle slippa förbi mycket ljud vid sidan av skärmen, som maximalt kan vara 30 meter lång.

Då det gäller hastighetsändringar utanför detaljplanelagt område är det länsstyrelsen, med Trafikverket som remissinstans, som beslutar. Bullerdämpande beläggning skulle kosta drygt 600 000 kronor för en sträcka på 400 meter.

Miljö- och tillsynsnämnden har nu utrett frågan ytterligare om vilka åtgärder som kan vidtas för att minska bullernivån. Nämnden anser inte att de föreslagna åtgärderna kan genomföras. Motiveringen är att de antingen är för dyra, att de inte kommer att få avsedd effekt eller att man inte har rätt att fatta beslut.

Catrin Gisslin är inte förvånad över beslutet och har nu överklagat till länsstyrelsen.

– Det enda alternativet som återstår verkar vara att sänka hastigheten och det kan ju inte miljö- och tillsynsnämnden besluta om, vilket jag förstår. Så nu ligger bollen hos länsstyrelsen.

Catrin Gisslin tror dock inte på något positivt besked kring en hastighetssänkning, där önskemålet är 70 kilometer i timmen. En orsak till det uppges vara otydligheter kring längden på sträckan som skulle behöva få sänkt hastighet. Hon menar att en hastighetssänkning behöver gälla över hela bron och in mot stan. Hon bedömer sträckan vara omkring en kilometer lång.

Men Catrin Gisslin tänker inte ge upp. 

– Jag kämpar på. Till våren ska jag jobba för att få med mig hela Degeränget. Jag har pratat med flera stycken som störs av bullret och som dessutom upplever att det blivit värre sedan det avverkats en del träd som dämpat ljudet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!