Ett flertal utvecklingsstörda i Norrbotten har mist sina kontaktpersoner de senaste åren eller nekats att få en. Det började 2009 efter att en person i Västsverige som bodde i gruppbostad förvägrades kontaktperson med hänvisning till boendeformen.
David Bergqvist hade en kontaktperson i Linnea Lundgren. De hade träffats en gång i veckan under flera år. De hade blivit kompisar och trivdes ihop.
Umgås med de andra
- Plötsligt hade David inte rätt till sin kontaktperson längre. Det motiverades med att på ett boende riskerade han inte att bli "isolerad" och han skulle kunna umgås med de andra på boendet, säger Harriet Bergqvist, Davids mamma.
Att David inte längre skulle få träffa Linnea kändes som en orimlighet. Familjen fick komma på en egen lösning.
- Vi beslutade att ha kvar Linnea som kontaktperson och gjorde upp ett privat avtal med henne.
Den ersättning som en kontaktperson får ligger på 1 000 kronor i månaden och är enligt Harriet den billigaste insatsen inom LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade)
Brev till socialutskottet
Harriet driver sedan 2009 en kamp för att personer boende i gruppbostad ska ha rätt till en kontaktperson. Som ett led i kampen, skrev hon i juni i år ett brev till socialutskottet där hon framförde sina synpunkter.
Hon skrev bland annat:
"När Piteå kommuns budget för år 2009 fastställdes ingick ett sparbeting på 480 000 kronor för kommunens handikappomsorg. Så många personer som möjligt skulle berövas tidigare beviljade insatser enl. LSS 9§3 och 4. I första hand skulle man ompröva beslut för dem som bodde i gruppbostäder och hade tillgång till daglig verksamhet."
"Under tiden 2009 01 01 - 2011 12 31 har 27 personer med utvecklingsstörning och boende i gruppbostäder i Piteå fått avslag på sina ansökningar om fortsatt rätt till insatsen kontaktperson enl. LSS. De som överklagat avslagsbesluten till förvaltningsdomstolen och där fått rätt har i samtliga fall förlorat sina mål i kammarrätten."
"Ett stort antal personer med utvecklingsstörning har förlorat sina ofta enda vänner utanför gruppbostads- och dagverksamhetsmiljöerna. Andra får aldrig chansen till samvaro med en icke-professionell medmänniska som delar den enskildes intressen."
Ger inte upp
Harriet Bergqvist har fått hjälp att via en talesperson för funktionshinderpolitiken förmedla frågeställningen till barn- och äldreminister Maria Larsson. Den 28 november 2012 kom svaret (se artikel här intill).
- Jag har jobbat med den här frågan i fyra år och jag kommer inte att ge upp. Den generella inskränkningen i rätt till kontaktperson enligt LSS har införts även i Luleå och Boden. Allt fler kommuner går på samma linje och allt fler utvecklingsstörda mister sin kompis eller får inte möjlighet att träffa någon. Så här får det inte gå till.