Fortsatt arbetslöshet efter nystartsjobb

En rapport från Ams visar att mindre än tio procent av dem som lämnar ett nystartsjobb får fortsatt anställning hos samma arbetsgivare. Men Ams menar att det är för tidigt att dra några generella slutsatser om regeringens satsning på nystartsjobben.

Piteå2007-12-22 00:00
PITEÅ (PT)

Nystartsjobben infördes den första januari i år i syfte att underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända invandrare att få arbete. Arbetsgivare skulle stimuleras att anställa dessa genom att slippa betala arbetsgivaravgifterna för den anställde. Den tid en arbetslös kan omfattas av nystartsjobb motsvarar den tid den arbetslösa varit borta från arbetslivet.

Den sista november hade 12  734 personer ett nystartsjobb, visar Ams uppföljning av nystartsjobben. Under andra halvåret minskade antalet nya nystartsjobb samtidigt som antalet personer som haft nystartsjobb men lämnat dem, ökade. Mellan januari och november avslutade 4  675 personer sina nystartsjobb, de flesta, cirka 75 procent, för att åter bli arbetslösa. Ams konstaterar dock att andelen som går till arbete efter avslutat nystartsjobb ökat något under de senaste månaderna.

Sägs upp

Färre än var tionde får fortsatt anställning hos samma arbetsgivare. I de flesta fall, 57 procent, har personerna sagts upp på grund av arbetsbrist. Finns det skäl att misstänka att arbetsgivare bara anställer så länge de slipper betala arbetsgivaravgifterna? Den frågan kan Timo Mulk Pesonen på länsarbetsnämnden i Luleå inte svara på men han konstaterar att många av nystartsjobben som startade i våras var säsongsbetonade.

- Vi hade som högst 725 nystartsjobb i länet i juni och många av dessa personer var säsongsanställda. Men blir man uppsagd från en arbetsgivare har man ju fortfarande kvar sin ramtid inom nystartsjobben, motsvarande den tid man stått utanför arbetsmarknaden, och får ju ta med den till nästa arbetsgivare.

Plusjobben bättre

Ams har även jämfört resultaten av nystartsjobben med andra liknande program som plusjobb och särskilt anställningsstöd och konstaterar att resultaten hittills är bäst för plusjobben där drygt 33 procent övergår till arbete efter programmet jämfört med knappt 25 procent för nystartsjobben.

Hittills har nystartsjobben bara gällt i privata företag men från 2008 öppnas möjligheten även för arbetsgivare inom den offentliga sektorn. Då omfattas även deltidsarbetslösa och de arbetsgivare som anställer någon som varit sjukskriven i minst ett år på heltid erhåller ett stöd motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften.

- Vi hoppas det ska ge effekt, inte minst på deltidsarbetslösheten, säger Timo Mulk Pesonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om