Nystartsjobben infördes den första januari i år i syfte att underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända invandrare att få arbete. Arbetsgivare skulle stimuleras att anställa dessa genom att slippa betala arbetsgivaravgifterna för den anställde. Den tid en arbetslös kan omfattas av nystartsjobb motsvarar den tid den arbetslösa varit borta från arbetslivet.
Den sista november hade 12 734 personer ett nystartsjobb, visar Ams uppföljning av nystartsjobben. Under andra halvåret minskade antalet nya nystartsjobb samtidigt som antalet personer som haft nystartsjobb men lämnat dem, ökade. Mellan januari och november avslutade 4 675 personer sina nystartsjobb, de flesta, cirka 75 procent, för att åter bli arbetslösa. Ams konstaterar dock att andelen som går till arbete efter avslutat nystartsjobb ökat något under de senaste månaderna.
- Vi hade som högst 725 nystartsjobb i länet i juni och många av dessa personer var säsongsanställda. Men blir man uppsagd från en arbetsgivare har man ju fortfarande kvar sin ramtid inom nystartsjobben, motsvarande den tid man stått utanför arbetsmarknaden, och får ju ta med den till nästa arbetsgivare.
Hittills har nystartsjobben bara gällt i privata företag men från 2008 öppnas möjligheten även för arbetsgivare inom den offentliga sektorn. Då omfattas även deltidsarbetslösa och de arbetsgivare som anställer någon som varit sjukskriven i minst ett år på heltid erhåller ett stöd motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften.
- Vi hoppas det ska ge effekt, inte minst på deltidsarbetslösheten, säger Timo Mulk Pesonen.