- Känslan är att antalet olyckor har minskat, säger Fredrik Holmgren, polis i Piteå. Jag har inte sett statistik, men både jag och kollegor upplever att det är så. Det var längesen jag var ute på en allvarligare mopedolycka.
Detsamma säger Jan Lundmark, polisinspektör i Luleå.
- Många olyckor kommer aldrig till vår kännedom, men jag tror att det blivit färre som kör EU-mopeder.
Polisen jobbar aktivt, till exempel via Facebook, med att förebygga olyckor med ungdomar inblandade. Trimmade mopeder som körs för fort är fortfarande ett stort problem.
- Många unga känner sig odödliga. Vi försöker informera vilka stora konsekvenser det får om det händer något, även om farten är relativt låg, säger Fredrik Holmgren.
Tar bort skyltarna
Ett annat fenomen bland mopedister är att de plockar bort registreringsskyltarna.
- Vi ser många, både unga och vuxna som gjort det, säger Jan Lundmark. Syftet är förmodligen att de vill köra på gång- och cykelvägar, vilket man får med oregistrerade mopeder. Men det är förstås fortfarande förbjudet.
Ett annat skäl är att det ska vara svårare för polisen att identifiera förarna om de till exempel kör för fort, tror Lundmark.
Straffet kan bli mer långtgående än vad den unga mopedisten tänker på. Både körkort och förarbevis kan återkallas vid trafikbrott. Det kan i sin tur innebära att det leder till svårigheter om man vill ta körkort för personbil.