Försvarsnej till vindkraftspark

Planerna på en vindkraftspark i Trundavan hotas. Den planerade parken ligger för nära Försvarsmaktens väderradar.- Det är ett ganska vanligt problem, säger Cecilia Häckner, arkitekt vid Försvarsmakten.

"Nog fortsätter jag med min projektering", säger Pär Öström och hänvisar till att det kan dyka upp tekniska lösningar som gör det möjligt att trots allt anlägga vindkraftsparken. (Arkivbild)

"Nog fortsätter jag med min projektering", säger Pär Öström och hänvisar till att det kan dyka upp tekniska lösningar som gör det möjligt att trots allt anlägga vindkraftsparken. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-05-28 06:00
Som PT tidigare berättat planerar det lokala företaget Öströms vind att anlägga en vindkraftpark i Trundavan. Totalt handlar det om nio snurror som ska producera tre megawatt per styck. Enligt bybon Pär Öström, mannen bakom idén, är parken tänkt att vara i drift om ett par år. Men nu har tillståndsprocessen stött på problem. Kraftverken hamnar för nära väderradarn som ligger strax norr om kommungränsen.
- Vindkraftverken förvränger väderinformationen, säger Cecilia Häckner.
Väderradar
Enligt Försvarsmakten ska inga vindkraftverk placeras närmare än fem kilometer från en väderradar. Mellan fem och tjugo kilometer från radarn kan enskilda kraftverk accepteras efter individuell bedömning. Vindkraftsparken i Trundavan skulle ligga sju kilometer från försvarets väderradar.
- Det kan gå med något enstaka verk, men någon så stor park så nära väderradarn tror jag inte är möjligt, säger Cecilia Häckner.
Enligt Cecilia Häckner följer Försvarsmakten de internationella riktlinjerna för placering av vindkraftverk nära väderradaranläggningar.
Försvaret planerar en studie av hur mycket vindkraftverken stör radarinformationen och hur man kan ta fram klarare riktlinjer. Men enligt Cecilia Häckner är det inget som påverkar tumregeln om fem respektive tjugo kilometers avstånd från väderradarn.
- Sju kilometer är väldigt nära. Om det hade handlat om 18-19 kilometer hade man kanske kunnat hitta lösningar, säger hon.
Tillstånd
För att upprätta en vindkraftspark krävs bland annat tillstånd från kommun och länsstyrelse.
- De brukar lyssna på vad vi säger. Alla är nog intresserade av att ha väderinformation man kan lita på. Vad gäller flygsäkerhet och så är det viktigt att väderinformationen stämmer, säger Cecilia Häckner.
Pär Öström låter sig inte nedslås av Försvarsmaktens yttrande.
- Nog fortsätter jag med min projektering, säger han och hänvisar till att det kan dyka upp tekniska lösningar som gör det möjligt att trots allt anlägga vindkraftsparken.
FAKTA Väderradar
Det finns i dag tolv väderradaranläggningar i Sverige. Vissa ägs av Försvarsmakten, andra av SMHI. Försvarsmakten och SMHI samarbetar kring anläggningarna och alla tillhör samma system. I Norrbotten finns väderradaranläggningar i kommunerna Kiruna och Luleå.
Anläggningarna nyttjas dagligen för analyser av väderläget och utfärdande av varningar och prognoser både militärt och civilt. Vindkraftsanläggningar kan ge upphov till störningar på tre sätt: blockering av radarstrålen, oönskade radarekon från vindkraftverket samt felaktiga vindmätningar.
Källa: Försvarsmakten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om