Försvaret vill se en friande dom

Vinstsyfte eller inte vinstsyfte? Det var huvudfrågan under rättegången mot den kvinna som i flera år försett Piteås ungdomar med e-cigaretter. "Alla vittnesuppgifter styrker att det handlat om självkostnadspris", menade kvinnans advokat Håkan Kjellgren.

"Det är inte styrkt att det handlar om näringsverksamhet och åtalet ska därför ogillas", anser kvinnans försvarsadvokat Håkan Kjellgren. (Arkivbild)

"Det är inte styrkt att det handlar om näringsverksamhet och åtalet ska därför ogillas", anser kvinnans försvarsadvokat Håkan Kjellgren. (Arkivbild)

Foto: Norr media

Piteå2022-08-31 20:30

Rättegången mot kvinnan startade på tisdagen och fortsatte på onsdagen med ytterligare åtta ungdomar som vittnade om kvinnans verksamhet i hemmet dit många ungdomar kom för att "hänga" och handla e-cigarettprodukter.

Kvinnan har hela tiden uppgett att e-cigaretterna med smaker och andra tillbehör var en hobby som hon haft sedan 2014. De stora beslag av vejprelaterade produkter som gjordes sommaren 2021 förklaras av det stora intresset som hon delar med sin son.

Sonen, som tidigare själv varit misstänkt under utredningen men som inte åtalats, var på onsdagen kallad av försvaret att vittna.

Kvinnans advokat, Håkan Kjellgren, frågade sonen varför det funnits så mycket e-cigarettprodukter i hemmet.

– Det är en hobby, det är kul med olika smaker och att pimpa och bygga ihop själv med olika delar.

Åklagaren Otto Neppelberg undrade om sonen visste varför mamman börjat sälja till andra ungdomar.

– Hobbyn tog väl över. Vi har alltid umgåtts många hemma hos oss och det var många som frågade och själva ville ha. Det blev väl lättast för alla att hitta rätt saker genom att mamma hjälpte dem.

Mamman har inte tjänat nåt på försäljningen, snarare tvärtom, hävdade han.

För åklagaren har det under rättegången gällt att bevisa att kvinnans verksamhet varit att likna vid näringsverksamhet och att hon därmed gjort sig skyldig till brott mot tobakslagen som sålt utan tillstånd och dessutom till minderåriga.

– Jag gör gällande att en betydelsefull del av swishöverföringarna härrör från e-cigarettförsäljning och vittnen har samstämmigt uppgett att det fungerat som en butik.

Åklagare menade att det inte råder någon tveksamhet om att det funnits ett vinstsyfte och att kriterierna för näringsverksamhet var uppfyllda. Han ville se kvinnan fälld med villkorlig dom och "kännbara" böter som påföljd – något som försvararen inte höll med om.

– Vittnesuppgifter styrker att det handlat om självkostnadspris, även polisen har vittnat om att det var "billigare än hos andra". Det visar att det inte finns något vinstsyfte. Det är därmed inte styrkt att det handlar om näringsverksamhet och åtalet ska därför ogillas. Även om man inte tycker att det är lämpligt att sälja e-cigaretter till personer under 18 år så är det inte ett brott om man inte är näringsidkare, konstaterade Håkan Kjellgren.

Skulle rätten ändå fälla anser försvaret att det räcker med böter.

Dom meddelas om tre veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!