- Det är i linje med ÖB:s intentioner att rekrytera fler kvinnor, säger Mats Engfors, informationsansvarig vid Bodens garnison.
Funderar
Alla kompetenser som finns i det civila samhället behövs också i försvaret, berättar Engfors. I dag när man också satsar på internationell verksamhet finns det ett ännu större behov av båda könen.Tillströmningen av unga kvinnor var inte överdrivet stor under kvällen - åtminstone inte under den tid PT var på plats - men de som sökt sig till utställningen verkade vara inne på att ge värnplikten en chans. Alexandra Unger, Erica Larsson och Ulrika Johansson funderar allvarligt på att göra lumpen efter gymnasiet.
- Jag vill bli polis och tror att det är en bra förberedelse, säger Alexandra Unger.
Att tjejer skulle ha det tuffare i det militära än killar har de hört talas om, men tar det inte så allvarligt.
- Det är också många som säger att det inte är värre än för killar, säger Erica Larsson.
- Jag tror att det är enstaka fall som tycker att det är för jobbigt, säger Alexandra Unger.
Ingen skillnad
Mats Engfors tror inte att det procentuellt sett är fler tjejer än killar som mår dåligt under värnplikten, men berättar att försvaret har en klart uttalad vision att medvetandegöra all personal om den jämställdhetsplan som finns.- Men det finns ingen särskiljning mellan killar och tjejer förutom att man har separata logement och duschar. Alla behandlas lika.
En skillnad som fortfarande existerar är att killar kallas till militärtjänstgöring medan intresserade tjejer får ansöka. Ett sätt att prova på är att göra "minilumpen" som arrangeras i Boden om ett par helger.
- Jag har funderat jättelänge på att prova, säger Frida Lundberg som just har anmält sig. Då kan man se om man pallar.
- Det ska bli en kul upplevelse, håller kompisen Lina Gustavsson med om.