Det nya beskedet gäller vindkraftsparken på Vallträskhobben strax utanför Storuman. I den ursprungliga planen hade Svevind tänkt att bygga 167 vindkraftverk med en höjd på 300 meter, vilket Försvarsmakten godkände utan invändningar. Men efter samråd med berörda parter presenterade man en reviderad tillståndsansökan om att få bygga maximalt 75 vindkraftverk. Då gjorde Försvarsmakten en oväntad kovändning då man motsatte sig etableringen helt.
"Föreslagen åtgärd riskerar att medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del som omfattas av sekretess. Försvarsmakten redogör inte mer specifikt för denna skada, då det skulle riskera att avslöja uppgifter vars röjande kan medföra betydande men för totalförsvaret eller i annat fall för rikets säkerhet", skriver Försvarsmakten i yttrandet.
Det är andra gången inom loppet av ett år som Svevind fått vara med om en kovändning från Försvarsmakten. I oktober förra året sa försvaret nej till Svevind att bygga 300 meter höga vindkraftverk i Hästliden som tillhör Markbygdens tredje etapp. Det här kom oväntat för bolaget då Försvarsmakten inte hade några synpunkter under samrådet inför tillståndsansökan.
"Detta är beklagligt eftersom Försvarsmakten redan då skulle ha motsatt sig den föreslagna etableringen", medgav Annika Grahn Sulusi, sektionschef vid Försvarsmakten.
– Det är två liknande fall där Försvarsmakten först säger ja och sedan ändrar man sig och säger nej. Det är väldigt bekymmersamt. Vi har tidigare haft ett långt och gott samarbete med Försvarsmakten, säger Kristina Falk, senor rådgivare till på Svevind, och fortsätter:
– Jag är förtvivlad, hur ska vi kunna jobba framåt? Det här är skadligt för Sverige som samhälle att inte Försvarsmakten deltar i samhällsplaneringen. Det är otroligt svårarbetat när ett ja blir ett nej nästa dag och det inte går att hissa lösningar.
Hon påpekar också att energiförsörjningen är en del av totalförsvaret.
– Jag vet inte var vi hamnar om vi inte ska kunna ta fram mer energi någonstans. Våra utmaningar är inte bara att ordna med mer laddstationer och få fler företag som går över till eldrift, utan någon måste ju mata in elen i systemet. Det är väldigt mycket fokus på förbrukning, men inte produktion.