Räddningstjänsten lämnade SCA Munksund vid 05.30-tiden på lördagsmorgonen efter att ha bekämpat bränderna hela natten. Några brandmän fanns dock fortfarande kvar under dagen för att jobba med eftersläckningsarbetet.
- Det fortsätter och glöder på vissa pappersbalar, men faran är över, sa Lars Andersson till PT på lördagsmorgonen.
Tappade kontrollen
Han uppger att situationen var riktigt kritisk under några timmar och att han själv tappade kontrollen över situationen.
- Det var väldigt jobbigt att känna att man inte hade någon kontroll. Det drabbar ju brandmännen också, säger insatsledaren.
Förutom att branden hade kunnat sprida sig in i pappersbruket via en transportör som för in returpappersbalarna i fabriken så var också ett timmerlager i farozonen. Dessutom hotade ytterligare en brand måleriet inne på bruket.
- Problemet är att när balarna antänds så kan faran bli hur stor som helst. Pappret är nyckfullt och kan flyga 50 eller 100 meter bort utan problem och så antänder det om det är torrt, säger Lars Andersson.
Men räddningstjänsten men hjälp av personal från SCA och ytterligare förstärkning från räddningstjänsten i Luleå lyckades bekämpa båda bränderna.
- Största problemet hade blivit om virkesupplaget antänts, men vi klarade det. Och om byggnaden med målarfärg tagit eld hade det kunna bli ännu mera problem. Men nu blev det inte så. Vi klarade det också, säger en lättad Lars Andersson.
Insatsledaren tycker att de gjorde ett bra jobb och säger att de inte hade klarat sig utan förstärkningen från Luleå och hjälp från SCA.
- Det gäller att bestämma sig för en inriktning och köra efter det. Man måste alltid vara två, tre steg före. Vi kallade på Luleå ganska tidigt och även en jourgrupp som täckte upp. Det var tur att vi fick in mycket folk under en snabb tid, säger Andersson.
Skapade gnistor
SCA misstänker att elden orsakats av gnistor som uppstått när man rengjort asfalten.
- Vi vet inte exakt vad som orsakade branden. Men vi spekulerar i att den startade när man städade bort wellpappen från truckens huvudområde. Det kan följa med ståltråd som sitter runt balarna som nöter mot asfalten. Metall mot asfalt kan skapa gnistor, säger Jens Riglert, produktionschef vid SCA Munksunds pappersbruk.
Fanns det något ni hade kunnat göra för att förhindra branden?
- Den personal som jobbade i området har jobbat enligt instruktionerna som finns för att undvika att man ska hamna i en sådan här situation. Men vi måste fortsätta att analysera vad som har hänt för att skydda oss i framtiden, säger Jens Riglert.
SCA vet ännu inte hur mycket som har fördärvats efter bränderna.
- Så här långt är det bara returfibersbalar som har förstörts, men det är svårt att säga hur många ton det är. Vi vet inte hur stort värde det är men det är i alla fall inte huvuddelen av returfiberlagret. När vi kommer åt att göra en riktig inventering så vet vi mer, säger Jens Riglert.
Under söndagen behövde de bara jobba med lättare eftersläckningar och extrapersonal var inkallade.
- Läget är under kontroll. Balarna har slutat ryka det lilla som var kvar. Men vi har fortfarande bevakning om det skulle vara värme kvar i pappersbalarna.
Tänker ni ändra några arbetsrutiner efter detta?
- Det måste brandutredningen visa. Om det något i arbetssättet eller hur vi lagrar löspapper och returfiber. Vi måste titta bredare på det här, säger Jens Riglert.