Länge har det planerats och projekterats.
Nu har det första spadtaget tagits ute på Haraholmen som ska utveckla hamnens logistikcentrum.
– Jättekul att vi nu kan komma igång. Nu får vi realisera de visioner som vi har jobbat med under ganska lång tid, säger en märkbart uppåt Ulrika Nilsson, vd vid det kommunägda Piteå hamn.
Fem år har gått sedan processen drog igång.
– 2012 skickade vi in en ansökan om tillstånd för vattenverksamhet för en hamnutbyggnad, berättar vd:n.
Två år senare, 2014, antogs en detaljplan. I den vevan gav Mark- och miljödomstolen tummen upp och angav villkoren för kommande arbeten i vatten.
I början av 2016 skickades en ansökan om medfinansiering till EU:s strukturfond, Piteå kommun och länsstyrelsen och i slutet av april i år var medfinansieringen klar.
Då var ni med andra ord i hamn?
– Ja, så kan man säga. Det blev en lite segdragen process att få klart med EU-medlen, men nu är vi igång, säger Ulrika Nilsson.
Den sista december 2018 ska projektet vara färdigställt. Då har kajen förlängts med cirka hundra meter. Dessutom kommer det att finnas en ny alternativ infartsväg och ytterligare kajnära lagringsytor inom logistikcentrat.
Infartsvägen byggs söder om järnvägen. Den blir femhundra meter lång och tio meter bred och ska stå klar innan hösten 2017 för att kunna frakta in omkring en miljon ton gods som projektet kommer att behöva under det kommande året.
– En egen ny väg under byggtiden gör allt så mycket enklare för ett så stort projekt, säger platschef Roland Kemppainen, vid Skanska Sverige.
Efter att byggnationerna är klara öppnas vägen för hamnens ordinarie verksamhet.
Innan sommaren hinns det inte göras mycket arbeten i vatten. Anledningen är ett av Mark- och miljödomstolens villkor, nämligen att grumlande arbeten inte får ske mellan 15:e juni och 15:e augusti.
– Men direkt därefter spärras vattenområdet av för pråmar, muddringsverk och maskiner som bygger land i vattnet med pålar, plintar, block eller berg- och grusmassor, säger Kemppainen.
Piteås kommunalråd Helena Stenberg gläds åt att projektet kommer igång.
– Det här är en av flera viktiga bitar för att Piteå ska nå målet att vara en attraktiv ort för näringsliv och företagande. Nu får fler företag i regionen tillgång till sjöfarten och effektiva logistiklösningar.