Sommaren 2018 var extremt torr och under juli månad utbröt ett 50-tal skogsbränder i landet. I Vitberget/Lapmoberget mellan Älvsbyn och Jokkmokk härjade en skogsbrand där mer än 100 hektar skog gick upp i rök. Branden startade i mitten av juli och bekämpades under någon veckas tid av styrkor från räddningstjänsterna i Piteå och Älvsbyn samt hemvärnet.
Jim Lundström säger att det bara är en tidsfråga innan räddningstjänsten får rycka ut med sin ombyggda skogsbrandscontainer.
– Till veckan ska temperaturen öka i vårt närområde, det ska även blåsa vilket har betydelse för spridningsrisken. Skogsbrandscontainern behöver vi använda när vi har behov av mycket slang exempelvis om en brand är oländigt till, säger han.
Räddningschefen förklarar att det fortfarande är grönt i skogen, vilket stoppar upp eventuella skogsbränder men kalhyggena är torra och därmed utsatta. Han säger också att torkan börjar ta sig djupare ner i backen.
Enligt Jim Lundström är torkan och risken för skogsbrand betydligt större söderut där det under fredagen rasade bränder i Nybro, Ljusdal och Sollefteå.
Något eldningsförbud för Piteå/Älvsby-området är inte aktuellt i nuläget men åtgärden diskuteras i Västerbotten, något beslut är dock inte taget.
– Eldningsförbud är ett stort ingrepp så det är vi försiktiga med men jag rekommenderar ändå att man inte eldar i skog och mark. Det bästa är att inte elda alls men om man gör det bör man ha en betongring eller liknande och vara noga med att släcka efter sig.
Vad säger du om att använda grillen till midsommar?
– Det tycker jag är rimligt att man får göra.
Hur orolig är du för en större skogsbrand?
– Inte jätteorolig men om det här vädret fortsätter så blir man ju lite mer nervös. Just nu är det ingen stor belastning på systemet men om vi får en större brand och behöver personal så får man ju hoppas att den personalen inte är upptagen med insatser på andra platser.
Var är brandrisken störst i vårt område?
– I Älvsbyn och inåt landet är risken större. Vid kusten har vi varit ganska försonade. Men när det är torrt så finns det risk för brand och det händer grejer, stort och smått.
Hur uppstår en skogsbrand?
– Oftast beror det på den mänskliga faktorn, direkt eller indirekt. Enda gången som det inte gör det är väl när blixten slår ner.