Första rättegången efter laserattacker mot polis

Antalet anmälda attacker med laser har ökat explosionsartat i landet. Drabbade kan få bestående ögonskador och i värsta fall bli blinda. Företeelsen har nu nått Norrbotten och i veckan hölls den första rättegången i Piteå.

Laserpekare som används felaktigt är ett växande problem.

Laserpekare som används felaktigt är ett växande problem.

Foto: Terje Bendiksby

PITEÅ2011-03-05 06:00

Det var en 22-årig man från inlandet som stod åtalad för brott mot strålskyddslagen och våldsamt motstånd. Händelsen inträffade i Arvidsjaur i december 2009.

En polispatrull blev bestrålade av en grön laserstråle från en förbipasserande bil och beslöt att stoppa bilen. Det fanns fyra personer i bilen och utredningen har inte lyckats fastställa vem som höll i laserpekaren och besköt poliserna. 22-åringen sågs däremot "droppa" den bakom ryggen då han klev ur bilen och åtalades därför för själva innehavet.

Träffades i ansiktet
En av de drabbade polismännen berättade i tingsrätten att strålen träffat honom i ansiktet och hade man i utredningen lyckats fastställa vem som sköt strålen mot polisen hade denne åtalats för grov misshandel alternativt våld mot tjänsteman. Träffas man i ögonen kan bestående skador uppstå, i värsta fall så illa att man får kraftigt nedsatt syn eller till och med blindhet.

22-åringen, som satt på passagerarsidan och släppte laserpekaren när han klev ur bilen, blev våldsamt upprörd när han delgavs misstanke om våld mot tjänsteman och upplystes om att han skulle gripas. Han slog och sparkade omkring sig och polismännen tvingades använda pepparsprej för att få kontroll på honom. Därför åtalades han även för våldsamt motstånd.

Ökar lavinartat
Brott mot strålskyddslagen är än så länge väldigt ovanligt i Norrbotten, så vitt kunnat utrönas var rättegången i Piteå den allra första, och både åklagare och tingsrätt var litet handfallna inför lämplig påföljd. Domen kommer dock att meddelas den 17 mars.

Problemen med de starka, farliga laserpekarna har väst lavinartat de senaste åren. Ett arbete med att vapenklassa de gröna pekarna pågår just nu, både i Sverige och internationellt, men är inte färdigt än. I februari 2009 beslutade dock Strålsäkerhetsmyndigheten att förbjuda dem på allmän plats.

En laserpekare stor som en penna kan ha en uteffekt på uppemot 500 milliwatt. Gränsen för det otillåtna går vid 5 milliwatt.

Ett stort antal beslag har gjorts och många, många har drabbats - framför allt poliser. I december 2009 fördes två polismän i Trelleborg till sjukhus med ögonskador efter att träffats av grön laser. Sex ungdomar i 15-årsåldern greps för dådet. Därefter har attacker rapporterats från hela landet; i februari 2010 besköts till exempel flera privatbilister i Skellefteå och för en tid sedan träffades ett trafikflygplan på 7 000 meters höjd av en laserstråle från marken. För en och en halv vecka sedan besköts människor i en busskö i Uppsala med laser. En tioåring höll i pekaren.

FAKTA Laserpekare

En laserpekare är en liten laser som används som pekpinne. De enklaste varianterna består av ett hölje omkring en diodlaser och batterier. Normalt inte större än en penna och med ett ofarligt rött ljus.

De farliga laserpekarna med extra hög effekt har grönt eller blått ljus. De "ritar ett spår" i luften när svävande föroreningar och de vattendroppar som finns även vid minimalt dis belyses.

Gröna laserpekare används legalt inom exempelvis astronomin, för att peka ut stjärnor på natthimlen - så stark är ljusstrålen.

Laserpekare på över fem milliwatt kan ge ögonskador på 20 meters håll.

För att få ha en laserpekare av klass 3B eller 4 (mer än fem milliwatt) krävs tillstånd från Strålskyddsmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om