Kostnader för försörjningsstöd minskar med miljoner

Kostnaderna för försörjningsstöd i Piteå har minskat med flera miljoner. En god arbetsmarknad är ett av skälen. Men kyrkan och Lilla hjärtat ser fortsatt stora hjälpbehov.

Försörjningsstöd minskar med miljoner – men många har hjälpbehov. (Arkivbild)

Försörjningsstöd minskar med miljoner – men många har hjälpbehov. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2023-07-30 18:37

Om man jämför perioden januari till maj 2021 med samma period i år har kostnaderna för försörjningsstöd minskat med 2,5 miljoner kronor i Piteå. Helåret 2022 minskade kostnaderna med 4,5 miljoner jämfört med året innan.

– Man ska ha stor ödmjukhet inför att många lever på marginalen. Ofta är socialtjänsten den sista utpost man vänder sig till, säger Lena Enqvist, omsorgschef vid socialtjänsten vid Piteå kommun.

Inte desto mindre är det en påtaglig skillnad i socialtjänstens utgifter för försörjningsstöd. Som exempel var antalet familjer som sökte stöd i juni i år betydligt färre än i juni 2021: 219 istället för 307. En minskning med 29 procent.

– Vi ser flera skäl, säger Lena Enqvist. Ett är effekter av insatser som gjordes under pandemin. En annan att färre får avslag när de söker varaktig sjukersättning. Det ger en större ekonomisk trygghet och de slipper komma till oss.

– Att arbetsmarknaden i Norrbotten är god har också mycket stor betydelse.

Lena Enqvist och hennes kollegor väntar att inflation, höga elpriser, räntor och matpriser kommer att påverka siffrorna så småningom.

– Men vi har inte sett det än, säger hon. Vi täcker kostnader för hyra och el så smällarna blir inte lika stora för de som bor i lägenhet.

undefined
"Vi upplever att fler ligger på gränsen för att behöva stöd", säger Emma Nilsson, diakon vid Svenska kyrkan i Piteå.

Svenska kyrkan hör till de som kliver in när människor har det svårt. Diakonen Emma Nilsson möter många av dem.

– Vi har inte sett någon minskning av samtal, säger hon och bekräftar bilden att många drar sig för att söka försörjningsstöd.

– Vi upplever att fler befinner sig på gränsen till att behöva den typen av hjälp. Men många tycker att det är väldigt jobbigt.

Kyrkan erbjuder sig att följa med till socialtjänsten, att fylla i blanketter eller förstå information. Vid akuta behov finns en så kallad diakonikassa. Efter samtal kan behövande ansöka om rekvisitioner på mat att använda i butiker. Privatpersoner, företag och andra donerar till kassan.

Emma Nilsson ser ingen särskild kategori som söker hjälp.

– Det är ganska blandat. Ingen grupp står ut. För oss handlar det om att vara medmänniskor. Det är inte alltid lätt att möta myndigheter. 

Lilla hjärtat är en lokal ideell förening som hjälper barn och barnfamiljer som behöver stöd.

– Vi jobbar inte mot individer utan genom andra organisationer, men vi ser att behovet är stort, säger ordföranden Mia Ahlstrand. Vi har märkt att tillgång till mat har blivit en klassfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!