Potatisknölarna kommer från BASF Plant Science i Limburgerhof i Tyskland och det är dess dotterbolag Plant Science Sweden AB i skånska Svalöv som fått Jordbruksverkets tillstånd att genomföra fältförsök med gentekniskt modifierad potatis i bland annat Piteå kommun. I Norrbotten har tidigare liknande försök gjorts i Sunderbyn.
Försök med gentekniskt förändrad potatis har utförts årligen sedan 1992. I sin information till berörda kommuner framhåller Plant Science Sweden att det aktuella, med genteknik förändrade materialet inte kan antas utgöra någon fara för människor eller den omgivande miljön.
Olika typer
- Det rör sig om två olika typer: dels potatis med en förändrad stärkelsekvalitet som gör den bättre lämpad för vissa tekniska användningsområden, bland annat papperstillverkning, dels potatis med förbättrad resistens mot bladmögel, förklarar Bill Hultman.GMO är ju en omstridd företeelse, en het potatis så att säga för bland annat Lantbrukarnas Riksförbund, som vid sin stämma i Piteå i förra veckan antog en ny, uppdaterad genteknikpolicy. Kanske beroende på att frågan behandlades precis på sluttampen av stämman, tycks policybeslutet ha tagits utan någon mer omfattande debatt.
Greenpeace, som motsätter sig utsläpp av GMO i naturen, häckade ju utanför Pite havsbad under hela LRF-stämman.
Bill Hultman tror inte att det är lika kontroversiellt med gentekniskt förändrad potatis som med GM-raps, eftersom potatis som bekant förökas genom knölar, medan raps sprids genom pollen som är svårare att kontrollera.
GMO-policy
Jämfört med LRF:s tidigare GMO-policy från 1997 kan vissa formuleringar i det nu antagna dokumentet uppfattas som att förbundet har blivit mer positivt till GMO, även om försiktighetsprincipen åter slås fast.I princip säger LRF ja till att använda olika gentekniker inom de gröna näringarna, både för att spåra förädlingsmaterial och för att framställa genetiskt modifierade organismer (GMO). Detta förutsatt att produkterna bidrar till en miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling samt inte negativt påverkar människors livskvalitet. Nytta och risk vid användning av GMO och annan genteknik ska bedömas i varje enskilt fall, anser LRF.