Förslaget som ska rädda laxfisket

I en skrivelse till EU föreslår aktörer i norra Sverige och Finland radikala åtgärder för att rädda det vilda laxbeståndet. En viktig del i förslaget innebär förbud mot yrkesfiskarnas redskap som dödar laxen vid fångsten.

Piteå2006-09-15 00:00


Östersjöns laxbestånd har i alla tider varierat i storlek. Förr berodde detta främst på naturliga orsaker, men på senare tid ligger ett kraftigt ökat fiske och utbyggda älvar bakom den minskade tillgången.

- Fisket står förmodligen för den största påverkan på våra laxstammar i dag. I Sverige fenklipps all odlad lax som släpps ut. En omstyrning av fiskemetoderna gör att den vilda laxen som fångas kan sorteras ut och släppas tillbaka i havet, säger Dan Blomkvist, fiskekonsulent vid länsstyrelsen.

Kommer från norr

Den största delen vildlax fångas i Östersjön. Men mer än 90 procent av laxstammen härstammar från älvar i norra Sverige och Finland.

- Yrkesfiskarna i Bottenviken borde tycka att ett förbud mot fiskemetoder som dödar lax är bra. Det gynnar dem eftersom kustfisket av tradition bedrivs med fällor som fångar fisken levande, säger Dan Blomkvist.

Varje älv har sin egen unika laxstam. I länets stora älvar mår laxen ganska bra, men läget i exempelvis Piteälven är lite sämre.

- Även Piteälvslaxen har utvecklats positivt, men tillgången på lax där är inte uppe i den nivå som vi vill. Vi tror att åtgärder i Östersjön bidrar till att stammen i Piteälven ökar, säger Blomkvist.

EU:s fiskepolitik

Enligt honom är kraven som ställs i skrivelsen i linje med EU:s fiskepolitik. Förutom förbud mot vissa fångstmetoder ställs krav på att medel från unionens fiskefond ska användas för att gynna vildlaxen och att lekstatsprincipen ska tilllämpas i Östersjön.

Lekstatsprincipen innebär bland annat att de länder som har laxens reproduktionsälvar ska få större andel av fångstkvoten och i högre grad kunna styra förvaltningen av laxen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om