PT har tidigare skrivit om att kultur- och fritidsnämnden inväntar en förstudie kring simhallarnas skick. Under tisdagens sammanträde i nämnden presenterade Per Lenndin, samordnare, en förstudie som visar att alla tre simhallar är i akut behov av renovering.
– Den situation som råder är att vi har tre simhallar som har ett omfattande renoveringsbehov. Det är politiken som har bett oss att fördjupa oss i de val som finns och det här är ett första litet steg i den processen, säger han.
Ett beslut kring hur man ska gå vidare med förstudien väntas tas på nästa sammanträde i april.
– Vi fick det presenterat på sittande möte och då måste vi bordlägga det för att fundera över förslaget. Vi har inga ställningstaganden, säger Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
I förstudien redovisas tre olika alternativ för framtiden: Renovera de befintliga simhallarna i Öjebyn, Munksund och Hortlax med ett 25-årigt perspektiv, bygga ett nytt badhus som ersätter de befintliga eller att renovera och bygga ut Öjebyns simhall för att ersätta de övriga två.
– Det behövs fler fördjupade utredningar för att inhämta mer kunskap. Hur vill Piteåborna se framtiden för våra simhallar? Det här är gjort utifrån verksamhetens syn, säger Per Lenndin.
Som det presenteras i förstudien kan ett nytt centralt badhus med cirka 900 kvadratmeter vattenyta öka öppethållandet och tillgängligheten med 61 procent. I dag uppgår vattenytan till 600 kvadratmeter fördelat på tre simhallar.
– I dagsläget har vi inte jättemycket vattenyta eftersom det generellt är små bassänger i simhallarna. Tittar man då på hur många bygger ett badhus nu så blir det mer vattenyta. Det är bara ett exempel som vi har utgått i från, man måste gräva djupare i och vad är det vi egentligen skulle vi behöva bygga i så fall.
Renoveringsbehoven som redovisas grundar sig i stora brister i fastigheter, bassängkroppar, vattenrening, ventilation och övriga installationer. Dessa brister är delvis resultatet av förändrade förutsättningar för simhallsverksamheten jämfört med när de byggdes. Omfattande renoveringar till höga belopp kommer att krävas för att simhallarna ska fungera i ytterligare 25 år.
– Vi satte att en renovering skulle stå sig i 25 år, det är ett väldigt långt perspektiv för en renovering. Själva konstruktionen på ett nybyggt badhus håller längre än så, sen finns det till exempel utrustning som man måste byta både när man renoverar och bygger nytt.
I förstudien beräknar man att livslängden för byggkonstruktionen varar i 50 år. Ett nytt badhus skulle göra det möjligt för nationella simtävlingar, fler brukartimmar dag- och kvällstid, terapibad, grupp- och föreningsverksamhet. Det skulle finnas utrymme för att ta emot cirka 250 000 besök per år jämfört med 200 000 i dagens simhallar.
– Det blir spännande att se hur politiken hanterar det, samtidigt som vi har full respekt för att det är ett stort och svårt ärende. Det berör många och det är stora summor, säger Per Lenndin.
Förslaget kring ett nytt badhus kommer utifrån förstudiens konsekvensanalys av verksamhet och ekonomi. Därför rekommenderas det att gå vidare med en fördjupad utredning i samverkan med verksamheten och brukargrupper.