Utspelet kommer i en intervju med Centerpartiets ledare Muharrem Demirok i Ekot i Sveriges Radio. Han ser flera fördelar med ett kortare sommarlov som enligt partiets beräkningar skulle kosta fem miljarder kronor.
– Att få mer pedagogisk verksamhet för barnen, att se till att de elever som har det svårt får en möjlighet att kunna förbättra sina resultat, säger Centerledaren till radion.
Anton Li Nilsson, kretsordförande för Centerpartiet i Piteå och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, står bakom förslaget.
– Det är en insats bland flera vi tänker oss. Vi har ett helt nytt skolpolitiskt program som vi kommer att ta upp på stämman i december och det här är ett av förslagen, säger han.
Li Nilsson tycker förkortat sommarlov är värt pengarna.
– Samtidigt innebär det att kostnader för fritidsverksamhet och lovskola kan minska. Det är mycket pengar, men samtidigt läser andra skolor i norden fler dagar än vad vi gör i den svenska skolan, säger han.
Centerpartisten är medveten om att förslaget får hård kritik från fackligt håll.
– Vi har stor respekt för lärarnas situation och att förlänga läsåret innebär att det blir mer undervisningstid. Vi måste vara noga att kolla med skolpersonalen och se till att det finns möjlighet till återhämtning och ledighet under hela arbetsåret, säger han.
Livspusslet på sommaren är ett annat argument som Li Nilsson lyfter fram.
– Som förälder har man fyra veckors semester på sommaren och när barnen är lediga tio veckor blir det ett ordentligt pussel. Det här är inget man lättvindigt kan införa, men som en del i en stor översyn tycker jag det är rätt att man sätter fokus på kunskap och kunskapsnivå i svensk skola, säger han.
Sofia Liberg, ordförande för fackförbundet Sveriges lärare i Piteå, sågar förslaget.
– Det är inte lösningen på problemet. Två veckor extra tid i skolan tar inte igen ett kunskapstapp, lösningen är mer långsiktigt. Det behövs mer resurser i skolan för att hjälpa barn med extra behov och de som inte når målen, säger hon.
Liberg menar att förslaget skulle påverka både lärare och elever negativt.
– Lärarnas arbetsbelastning är väldigt hög och att lägga till två veckor extra skulle nog knäcka många. Eleverna skulle se det här om ett straff och det skulle vara svårt att motivera dem. Jag tror inte på den här lösningen, säger hon.