KD vill att elever ska jobba i vården på lovdagar

Just nu ligger ett förslag på bordet hos politiken om att ungdomar ska jobba inom äldreomsorgen på höstlovet. "Vi måste på bred front försöka få våra ungdomar att utbilda sig", säger Helén Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna, som skrivit motionen.

Helén Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna, vill att högstadieelever ska jobba på lovdagar för att skapa intresse för vård- och omsorgsyrket. "Vi måste få fler elever att gå vård- och omsorgsprogrammet." (Arkivbild)

Helén Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna, vill att högstadieelever ska jobba på lovdagar för att skapa intresse för vård- och omsorgsyrket. "Vi måste få fler elever att gå vård- och omsorgsprogrammet." (Arkivbild)

Foto: Emil Larsson

Piteå2024-03-14 05:20

Helén Lindbäck (KD) tycker att det måste göras något åt personalsituationen inom vård- och omsorg i Piteå. Därför har hon lagt ett förslag om att högstadieelever ska jobba i verksamheterna under lovdagar med förhoppning om att fler ska välja att gå vård- och omsorgsprogrammet.

– De ska få en liten slant och de ska jobba inom vård- och omsorg. De ska provjobba på äldreboenden, i hemtjänsten och inom LSS. Undersköterskor behövs på flera ställen, säger hon.

Annika Risberg, utvecklingsledare på socialförvaltningen, har utrett förslaget och i en tjänsteskrivelse framgår det att hon presenterat förslaget för Kompetensförsörjningsgrupp för baspersonal som ställde sig positiva till att låta elever i årskurs 9 jobba under höstlovet 2024.

En uträkning för de totala lönekostnaderna har gjorts. Om 20 elever jobbar 6 timmar i 3 dagar blir kostnaden 50 447 kronor. Tillsammans med lön för 20 handledare blir den totala kostnaden 126 047 kronor.

Helén Lindbäck tycker att det är en kostnad man får vara beredd att ta.

– Man måste försöka satsa och vi måste på bred front försöka få våra ungdomar att utbilda sig. På lång sikt är det ju det som gör att vi kan få personal.

Enligt Lindbäck har konceptet prövats i Kiruna kommun där det föll väl ut. Det var över 50 elever som ansökte om att jobba och 25 stycken fick provjobba. Lindbäck tror att intresset kan vara liknande i Piteå.

– Det är svårt att veta. Det kan säkert vara ganska många som tycker att det kan vara kul att jobba på till exempel höstlovet och få en liten slant per dag. Det kan säkert vara 25 stycken, säger hon.

Lindbäck tycker att det måste bli bättre arbetsmiljö och löner.

– Vi måste uppvärdera yrket annars tar de andra jobb. Det borde ändå gå att få ungdomarna att jobba inom vård- och omsorg, säger hon.

I tjänsteskrivelsen flaggar Annika Risberg för att färre elever i årskurs 9 kan komma att söka praktik hos socialtjänsten eftersom PRAO-veckan infaller veckan efter höstlovet.

"Utvecklingsledaren ser inget hinder för att socialtjänsten genomför båda uppläggen, men vill ändå informera om att intresset för att göra sin PRAO i socialtjänsten kan komma att minska i och med att man erbjuds betalning för att testa på arbete inom socialtjänsten på höstlovet", skriver Annika Risberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!