Förslag till sjukersättning en tickande social bomb

KOMMUNALT. En tickande bomb och kommunerna riskerar få ta smällen. Det är ingen tvekan om att åtstramningen av sjukförsäkringen oroar. Regeringen räknar med att sjuka tvingas söka socialbidrag.

Piteå2008-02-16 00:00
PITEÅ (PT)Det är regeringens förslag till ny sjukförsäkring som väcker oro bland Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Förslaget kom strax före jul och innebär bland annat att de som är sjuka längre än ett år, stängs av från sjukersättning.

Detta drabbar i så fall de som i dagligt tal kallas förtidspensionärer.

Riskerar

Förändringen sker på flera sätt. Främst handlar det om att den tidsbegränsade sjukersättning tas bort. Notabelt är att av de ungefär 50 000 nya sjukersättningar som beviljas varje år, är drygt hälften tidsbegränsade.

Går förslaget igenom riskerar en stor grupp sjuka som får sjukersättning med dagens regler inte kunna få det efter den 1 juli.

Men förslaget stannar inte där.

Många förlorar

De mellan 90 000 och 100 000 personer som redan har tidsbegränsad sjukersättning kommer att förlora den.

Senast 2012 ska de sista tidsbegränsade sjukersättningarna vara avslutade.

Fortsättningsvis kommer enbart varaktig sjukersättning att finnas kvar. Den kommer å andra sidan bli svårare att få än i dag. Det kommer nämligen inte att tas någon hänsyn till den sjukes ålder, bostadsort, utbildning, tidigare arbete eller liknande.

Ytterligare förändringar berör även den sjukersättning som i dag beviljas på medicinska grunder. Där heter det exempelvis att försäkringskassan ska ta hänsyn till så kallade särskilda skäl.

Ventil försvinner

Tidigare kunde en sjuk 64-åring som inte har chans till nytt jobb få sjukersättning trots en viss arbetsförmåga. Den ventilen ska bort.

I förslaget hävdas att vissa får permanent bidrag. Långtidssjuka som stängs ute från sjukersättning kommer att få den nya förlängda sjukpenningen.

Några till och med varaktig sjukersättning.

Sveriges kommuner och landsting befarar dock att många inte kvalificerar sig för det. De kan ju tänkas få tillbaka viss arbetsförmåga.

Grupper

SKL anser vidare att förslagen skapar en grupp människor med nedsatt eller ingen arbetsförmåga, som inte kan få ersättning från sjukförsäkringen.

Redan när regeringen la fram sitt förslag, var den medveten om konsekvenserna, nämligen att många sannolikt kommer att söka försörjningsstöd från socialtjänsten.

Kommunerna får dock inga nya statliga pengar för det.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om