Monica Thelin, förskolerektor i Roknäs och Svensbyn, menar att de inte pratar medvetet om genus när det gäller vilken av föräldrarna som först ska kontaktas om ett barn blir sjuk.
– Har man ett barn som kräks vill man bli av med smittan så fort som möjligt. Katastroftanken gäller först. Svarar ingen på första numret ringer man det andra. För oss handlar det om barnets säkerhet, vem som kan hämta först och att minska spridning, säger hon.
Björklunda förskola i Öjebyn har fyra avdelningar med cirka 70 barn inskrivna i verksamheten. Nadja Ström är förskollärare på avdelningen Björken/Linnean som har 24 barn mellan 1–3 år.
– Ofta har föräldrarna meddelat vem vi ska kontakta. Det vi tänker på är barnens bästa att de ska få komma hem och få vila, säger hon.
Området där förskolan ligger är mångkulturellt.
– Vi har många flerspråkiga föräldrar, en del kanske inte har hunnit lära sig så mycket svenska. Då ringer vi den vårdnadshavare som förstår svenska bäst. Det kan vara mamman eller pappan beroende på vilket barn det gäller. Det tar vi mer hänsyn till, säger hon.
Ibland händer det att vi ringer den ena och att de har kommunicerat mellan varandra.
– Då kommer pappan och hämtar. Men det spelar ingen roll för oss för vi ser bara till att barnet blir hämtat, sedan om det är mamman eller pappan spelar ingen roll. Det bryr vi oss inte i, säger Nadja Ström.