Förskollärarnas förmån var ogiltig

Förmånen att få gå hem tidigare med lön var ogiltig och personalstrategen Anette Carlsson tycker inte det har blivit någon större skillnad av att ta bort den. "Efter det här har de fått flex i förskolan", säger hon.

I Piteå kommun får kontorsanställda sluta klockan 13 med lön. Om förskolepersonal ska göra det måste de ta från flexen. (Arkivbild)

I Piteå kommun får kontorsanställda sluta klockan 13 med lön. Om förskolepersonal ska göra det måste de ta från flexen. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2022-06-10 18:00

Enligt Anette Carlsson, personalstrateg på Piteå kommun, var det före pandemin som det framkom att bland annat förskollärare och annan skolpersonal med semestertjänst gick hem tidigare med lön dagen före röd dag trots att de är schemalagda hela arbetsdagen.

– Vi meddelade att det här inte är okej, så får man inte göra. Är man inte på jobbet ska någon typ av frånvaro läggas in och när vi har lön ska vi vara på jobbet om inget annat är avtalat, säger hon.

Det visade sig då att dåvarande skolchef fattat ett beslut om att personalen skulle kunna sluta tidigare dagen före röd dag om verksamheten tillät.

– Han kanske inte visste om det, men han hade inte mandat att besluta om det. Det kan inte en förvaltningschef besluta, säger Anette Carlsson.

Hur kommer det sig att kontorspersonal kan gå hem tidigare?

– Det är ett gammalt politiskt beslut från 60-talet som säger att kontorspersonal i Piteå kommun får sluta klockan 13 dagen före röd dag. Det är inget som vi tjänstemän kan påverka. 

Anette Carlsson ser inte den indragna förmånen som något stort problem då förskolepersonalen nu har flex i sin verksamhet.

– Har man plus på flexen kan man gå hem tidigare med lön om verksamheten tillåter. Det kan man göra även andra dagar än dagen före röd dag om det passar. Egentligen har det inte blivit någon direkt skillnad, man har styrt upp det så att man har giltig frånvaro när man inte är på jobbet.

Jag har pratat med förskollärare som inte är nöjda. Hur ser du på det?

– Jag kan förstå det, men det handlar inte om att missunna någon. Det handlar om att formellt måste saker och ting vara rätt. Är vi inte på jobbet måste det finnas frånvaro om inte schemat säger att man slutar en viss tid. Jag förstår att man kan uppleva att man blev avtagen en förmån, men det var inte det som var syftet.

Politikerna säger att det inte är en politisk fråga. Hur ser du på det?

– Det politiken har sagt i den här frågan är att det inte kan komma som ett medborgarförslag. Medborgarförslag ska röra kommunens relation till sina medborgare, inte relationen till de anställda, säger Anette Carlsson och tillägger.

– Hur det gamla politiska beslutet från 60-talet kom till vet jag inte, men då kanske politiken lade sig i personalfrågor på ett annat sätt än i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!