Enligt Lärarförbundet var förskolelärarna missnöjda med det lokala kollektivavtal som innebar att arbetsplatsträffarna på kvällen ersattes med ledighet.
– Lärarna jobbade sina 40 timmar i veckan. Kvällsarbetet fick man ta ut i komptid timme mot timme när verksamheten tillät, säger Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet i Piteå.
Efter en omröstning bland medlemmarna beslutade Lärarförbundet i september att säga upp kollektivavtalet med kommunen. Allmänna bestämmelser började gälla och sedan den 2 december är arbetsplatsträffarna schemalagda.
För att kompensera kvällstjänstgöringen på cirka tre timmar i månaden minskas pedagogernas arbetstid med cirka 45 minuter i veckan.
– De är redan för få personer ute på arbetsplatserna och risken är att barnen ska få ännu mindre tid. Vi visste inte att kommunen skulle tolka bestämmelserna så här. Vi hade hoppats att de skulle föra en dialog med oss för att se våra lösningar där ett alternativ är arbetsplatsträffar på dagtid, säger Sofia Liberg.
"Tung arbetsbörda"
Enligt henne har medlemmarna uttryckt sin besvikelse över att arbetstiden minskas.
– Det är inte roligt när medlemmarna är missnöjda med vårt arbete, vi vill inte försämra för dom och vi kanske skulle ha varit ännu tydligare med att förklara vad det skulle kunna innebära med att säga upp avtalet.
Har ni ingått ett avtal som är sämre för medlemmarna?
– Det tidigare avtalet var inte bra och det här är inte optimalt heller. Fördelarna med det nya avtalet att vi kan lyfta fram förskolelärarnas situation. De har en riktigt tung arbetsbörda med stora barngrupper, lite personal, mycket sjukskrivningar och vikariebrist.
Från kommunens sida menar man att facket inte har lyft frågan med dem.
– Arbetsgivaren tycker att det var vi som skulle ha kallat till dialog, vi tycker att det är de som skulle ha kallat till dialog, säger Liberg.
Kommunikationsmiss
I samband med uppsägningen beslutade Lärarförbundet att göra en risk- och konsekvensanalys på varje enhet.
– I slutändan hoppas vi att det ska synas att det behövs mer personal för att skapa en hållbar arbetssituation.
Har det blivit någon miss i kommunikationen?
– Ja, bland annat. När man går ut med information är det lätt att misstolka och vi har insett att vi måste vara extremt övertydliga.
Lärarförbundets styrelse kommer att diskutera om de ska inleda förhandlingar om ett nytt avtal.
– Vi måste fråga medlemmarna vad de vill. Det känns som att det viktigaste är att få bort kvällsarbetet.